Пропуск в закона: НЗОК не знае дали и как може да плаща лечебни храни за хора над 18 г.

10:28, 08 яну 20 25 1582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с въпрос относно правен казус при заплащането от НЗОК на диетични храни за хора над 18 години.

В него се посочва, че според Наредбата за медицинските и други услуги Здравната каса заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18-годишна възраст обаче няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК и Касата спира да плаща.

Изключения са само децата с онкологични и онкохематологични заболявания.

Според Закона за здравето обаче лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.

В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба.

"С оглед гореизложеното, моля да бъдат предприети необходимите действия по компетентност", пише в писмото си шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В началото на годината репортаж на bTV показа случая на Кристина, която е с рядко генетично заболяване, заради което приема специална диетична храна. Доскоро тя се е плащала от Фонда за лечение на деца, който вече е към Здравната каса, и от кампанията "Българската Коледа". След като Кристина става пълнолетна, от НЗОК отказват да платят диетичната храна, защото за пълнолетните пациенти касата не плаща продукта. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама