„Турски поток“ като символ на новото време

15:17, 08 яну 20 / Политика 25 2391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доставките на природен газ по газопровода "Турски поток" ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. По думите му сътрудничеството между Турция и Русия непрекъснато се развива в почти всички области. „Въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава", каза той. Само за миналата година Русия е доставила около 24 млрд. куб. м. газ на Турция. Според него въпреки изострената ситуация в Близкия изток двете страни показват пример за добро отношение.

Борисов, Путин и Ердоган откриват „Турски поток“ (НА ЖИВО)

Путин е кръстникът на "Турски поток", заяви от своя страна турският президент. „Ние сме готови за сътрудничество. „Турски поток“ показва нагледно нашата цел и визия. Нашите очаквания са да не отблъскват протегната ни ръка за установяване на мир в региона“, посочи Ердоган и добави, че в последните три години се наблюдава повишаване на икономическия стокообмен между Русия и Турция. „Турски поток“ ще бъде символ на новото време. Целият регион ще се възползва от този проект“, заяви Ердоган. „Както е казано в един руски фразеологизъм: "Умен приятел ти дава възможност да преминеш половината път още в самото начало. Пътят е важен за нас, но е важен и човекът, с когото си тръгнал“, каза още той.

Турският държавен глава заяви уверено, че двете страни ще продължат да осъществяват общи проекти. Той изказа благодарности към Путин, Вучич и Борисов за съпричастността и добави, че Турция ще положи всички усилия за запазване на мира в региона.

България изгражда своята газоразпределителна мрежа – газов хъб „Балкан", интерконекторите с Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, ние да можем да пренасяме с нашите газови магистрали“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от руски журналист.

Преди старта на церемонията българският министър-председател разговаря на четири очи с президентите Владимир Путин и Александър Вучич. Борисов отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът изтъкна свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската и добави, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата на премиера със сръбския президент Александър Вучич. Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна. Той отбеляза, че реализацията на проекта „Балкански поток“ ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“. „Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ „Европа“ се строи за Сърбия. „Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“, заяви Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама