Борисов: Русия и Турция само се радват на това, което България прави

19:55, 08 яну 20 / Политика 25 4136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Това е поредният път, в който ще се съберем да си поговорим", така премиерът Бойко Борисов коментира утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което президентът Румен Радев свиква заради кризата Иран-САЩ.

Румен Радев свиква КСНС заради кризата Иран-САЩ

След тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“, на която премиерът Борисов беше редом до руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган, той заяви, че двамата лидери са много загрижени за ситуацията в Иран, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

"Седях до Путин, имах възможност да задам много въпроси и доста отговори получих както от него, така и от президента Ердоган", коментира Борисов, като се похвали, че Русия и Турция само се радват на това, което България прави.

Борисов и Вучич редом до Путин и Ердоган при откриването на „Турски поток“

Премиерът направи равносметка на днешния стратегически по думите му ден. "От сутринта пет сесии вървят в България. Това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години в това много размирно и тежко време за света. Именно в този ден бяха набелязани действия, които да оставят България на картата ни в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение, и съответно във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура".

"Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел, както и приятел на Тръмп", коментира той и изтъкна като най-важното, че вече се работи активно за падането на визите на България за САЩ от целия департамент и посолството. 

"Днес Турция и Русия пуснаха своята част от Турски поток, нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито имат технологични възможности да го направят, но те го направиха и го пуснаха. Днес България подписа и стана акционер с 20 процента в терминала за втечнен газ заедно с държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда интерконектора с Гърция и България активно развива своята газопреносна система с така наречения “Балкански поток”. По този “Балкански поток“ ще тече и руска газ, и втечнена газ, и всеки, който може да достави до тези газови магистрали", добави Борисов. 

България и САЩ ще работят за военна сигурност и газов хъб

В отговор на въпрос дали е успял да убеди руския президент Путин, че при нас няма закъснение за "Турски поток", Борисов заяви: "Не се бъркам в работата на никоя държава. Ние изграждаме българската газопреносна мрежа – дали ще я правим бързо, бавно, средно – ние имаме цел до май месец да я построим. Българският интерес е колкото по-бързо завършим двата интерконектора, толкова по-бързо по него ще тече газ и ще взимаме транзитни такси, съответно ще връщаме заемите". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама