Проверяват нерегламентиран ремонт на моста на Колю Фичето в Дряново

17:40, 09 яну 20 25 3538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 8.16 ч. / Обновена в 17.40 ч.

Окръжната прокуратура в Габрово ще изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново. Съоръжението, което е паметник на културата от местно значение, е подсилено в каменните основи с бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство, съобщи БНР. Процедурата предвижда в случая, предвид че съоръжението е паметник на културата, да бъде уведомен ресорният министър.

Вместо да бъде спазена процедурата, фирма извършила укрепване на колоните на моста бетон. Фугирана е и каменната зидария. При какви обстоятелства са възложени дейностите не е ясно, тъй като липсва документация, а и кметът вече е не е същият.

Българи надраскаха със спрей скалните ниши в Метеора

Общински съветници сигнализирали, че навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон, съобщи Нова телевизия.

Мостът на Колю Фичето – тук е извършен един вандализъм. Той е паметник на културата. Без никакво разрешение, без никаква разгласа е извършен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по такъв начин да се извършва ремонт на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи.  На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта”, заяви председателят на ОбС - Дряново Галин Герганов. 

Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше”, каза Евтим Костулиев, жител на Дряново.

Аз бих го нарекъл политически абсурд поради следната фактология. Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това”, обясни кметът на Дряново Трифон Панчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама