Германия е изнесла оръжие за над 8 милиарда евро през 2019

10:50, 09 яну 20 / Свят 25 1648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германското правителство за първи път е одобрило рекорден износ на оръжие на стойност над 8 милиарда евро (8,9 милиарда долара) през 2019 г., показват официалните данни, цитирани от БГНЕС.

Стойността на лицензиите за износ скочи от 4,824 милиарда евро през 2018 г. до 8,015 милиарда евро през следващата година, според информация на икономическото министерство, оповестена след искане на „Зелените”. От одобрения износ 32% е свързан с оръжия, а останалите са за военна техника.

Германия вече надмина рекорда си от 7,859 милиарда евро - достигнат през 2015 г. – през средата на декември 2019 г., но последните данни, изнесени от ДПА, показват стойността на одобрените сделки за отбрана за цялата година.

Одобренията за износ на оръжие в страни извън Европейския съюз и НАТО - които в някои случаи бяха противоречиви поради опасения за нарушения на правата на човека - нараснаха с почти милиард евро.

Такива сделки за отбрана представляват 44,1% от общия брой, в сравнение с 52,8% за предходната година. Новият рекорд за 2019 г. може да предизвика още повече разногласия в германското коалиционно правителство, в което новоизбраното ръководство на социалдемократите (СДП) е критично към износа на оръжие в зоните на конфликти.

Износът към страни, пряко замесени във войната в Йемен, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, все още е силно критикуван поради забраната на износа на оръжие в Саудитска Арабия, което прави условни изключения за системи, разработени съвместно с други държави. Германия наложи забраната след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г. Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия и ОАЕ, използва оръжие, произведено в Европа и САЩ, за да убива и ранява стотици цивилни в Йемен, предупредиха правозащитни организации. Продължаващата война доведе до най-тежката хуманитарна криза в света с приблизително 24 милиона души, близо 80% от населението, което има нужда от помощ и защита в Йемен, сочат данни на ООН.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама