Ето как можете да удължите живота си с десет години

21:00, 09 яну 20 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добрите навици, включително редовните физически упражнения и здравословната диета, могат да удължат живота на човек с около десет години, установиха учени от Харвардския университет и Амстердамския университет за приложни науки. Резултатите от работата на специалистите е публикувана в списанието „British Medical Journal”.

Проучването използва данни за повече от 100 000  50-годишни лица, които към момента на започване на научната работа са били физически здрави. Състоянието им е било наблюдавано повече от 20 години. Впоследствие изследователите са обърнали внимание на това кои от участниците са развили сърдечно-съдови заболявания, рак или диабет тип 2, както и на каква възраст се е появило заболяването и колко дълго е живял участникът в изследването.

В резултат експертите определят пет основни рискови за дълголетието фактора: тютюнопушене, редовно пиене на "умерени" дози алкохол, нездравословно хранене с храни с високо съдържание на мазнини или захар, ниска физическа активност и наднормено тегло, изчислени според индекса на телесната маса. За умерена доза алкохол в изследването се приема употребата на 175 грама вино или 375 грама бира за жените и 350 грама вино или 750 грама бира за мъжете.

Жените, които са имали четири до пет здравословни навика - здравословно хранене, физическа активност, спиране на тютюнопушенето и редовното пиене на алкохол и поддържане на нормално тегло - са живели средно 84,4 години в сравнение със 73,7 години за жени без нито един от тези навици. При мъжете тези показатели са 81,1 години за здравословно живеещите в сравнение със 73,5 години за останалите.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 DavidThomb 13:04, 12 авг 20

Реставрация на бани в Москва

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама