Борисов спря протеста на превозвачите, ще изпълни исканията им за тол системата

12:50, 10 яну 20 / Политика 25 2866 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите превозвачи, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. На срещата присъстваха и министрите Владислав Горанов и Петя Аврамова, както и зам.- министърът Николай Нанков.

Те са успели да се разберат за въвеждането на тол системата. Така обявеният от превозвачите национален протест на 13 януари се отлага

По-ниски такси и по-малък обхват

Договорено е тол системата да тръгне от 1 март, но не с приетите от Министерски съвет тарифи, а с тези, които браншът предлага. От понеделник на обществено обсъждане ще бъде пуснат нов вариант за тарифа, който след това ще бъде приет от кабинета. Така например камионите с най-висока категория за автомагистралите ще плащат 0,11 лв., а не 0,18 лв.

Ще има редукция и на обхвата на тол системата, като от него отпадат второкласните пътища. Така с тол такса ще бъдат таксувани само магистралите и пътищата от първи клас.

От 1 март започва да тече тримесечен срок, в който ще се види какви ще са приходите от тол системата. Ако те отговарят на очакванията на правителството, ще останат такива. Ако държавата събира по-малко, отколкото очаква, през юни ще има предоговаряне на тарифите.

От своя страна, превозвачите поемат отговорност всички браншови организации да съдействат максимално до 1 март моторните превозни средства над 3.5 тона и автобусите да бъдат оборудвани и готови със сключени договори.

Според Петя Аврамова и Николай Нанков това е единственото правилно и работещо решение, за да може от 1 март тол системата да тръгне добре.

Инкриминиране на нерегламентирания превоз

Правителството е поело ангажимент да изпълни и останалите искания на превозвачите във възможно най-кратки срокове – инкриминиране на нерегламентирания превоз, създаване на единен орган за контрол и започване на преговори за субсидиране и еврофинансиране на сектора.

Малко хронология

В края на декември правителството прие цените и обхвата на платените пътища, след като направи значителни отстъпки на превозвачите по отношение на платените пътища. Тогава Бойко Борисов прогнозира, че ще има протести, но заяви, че тол системата трябва да заработи от 15 януари, а не от март.

Борисов се оказа добър пророк и заради заплахи за предсрочен протест той прие днес на „Дондуков 1“ представители на превозвачите. Те заплашиха да блокират пътища и гари в страната на 13 януари заради цените и обхвата на тол таксите, нерегламентирания превоз и субсидирането на сектора. Преди дни те заявиха, че в протеста в понеделник ще се включат 3000 автобуса и 2000 тира и той ще продължи, докато не се постигне сделка с регионалното министерство. Протестиращите се заканиха, че ще затворят пътища и магистрали, а автобусните превози ще бъдат преустановени.

Припомняме, че през декември миналата година превозвачите съобщиха, че започват едномесечни протестни действия, които ще продължат до 13 януари. Те се заканиха, че ако дотогава исканията им не бъдат изпълнени, ще преустановят дейността си и ще започнат активни стачни действия. Недоволството им е заради неизпълнени от държавата обещания за решаване на проблемите в бранша. Сред тях са нерегламентираният превоз на пътници, тол таксите и субсидирането на сектора. През февруари 2019 г. на среща на превозвачите при премиера Бойко Борисов бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидии за малките населени места и др. Според представители на бранша обаче нито един от тези проблеми все още не е решен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама