Денят накратко - 10 януари

19:00, 10 яну 20 25 1407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“. 

Нено Димов се раздели с поста си на екоминистър, сдоби се с обвинение за промишлена безстопанственост и бе отведен в НСС; Бойко Борисов вдигна палка "СТОП" на протестите на превозвачите; БСП се озърта за помощ и още:

***

Министър на подсъдимата скамейка

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите за кризата в Перник. Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост. Съгласно Закона за водите  яз. "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ, наблюдава се от ВиК-Перник. От началото на 2018 г. нивото на водата в язовира е намалявало и ВиК е уведомявало непрекъснато Общината, областната управи и министъра, който утвърждава ежемесечния график за водоподаване.

Премиерът Бойко Борисов прие по-рано днес оставката на министъра на екоминистъраКой ще замени на поста Нено Димов ще стане ясно след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който се очаква да се събере в началото на следващата седмица. Димов беше един от отведените за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник. Проверката беше разпоредена лично от главния прокурор Иван Гешев. Нено Димов прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ. Той е първият арестуван действащ министър в демократичната история на България.

Адвокатът на ексминистъра Ина Лулчева отказа да даде подробности по случая. Изненадващото според нея е искането за задържане, защото няма никакви основания да се предполага, че един човек, който е бил министър, има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Последния си ден като министър Нено Димов прекара в ареста с мярка за задържане за 24 часа. Чрез адвоката си той депозира оставка пред премиера Бойко Борисов, която той разписа и освободи Димов от най-високата длъжност в МОСВ. 

Същевременно, Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза.Аврамова отказа да коментира темата за подаване на оставки, като обясни, че решенията за това се взимат от премиера Бойко Борисов.

***

Борисов спря протеста на превозвачите

Договорено е тол системата да тръгне от 1 март, но не с приетите от Министерски съвет тарифи, а с тези, които браншът предлага. От понеделник на обществено обсъждане ще бъде пуснат нов вариант за тарифа, който след това ще бъде приет от кабинета. Така например камионите с най-висока категория за автомагистралите ще плащат 0,11 лв., а не 0,18 лв.

Ще има редукция и на обхвата на тол системата, като от него отпадат второкласните пътища. Така с тол такса ще бъдат таксувани само магистралите и пътищата от първи клас. От 1 март започва да тече тримесечен срок, в който ще се види какви ще са приходите от тол системата. Ако те отговарят на очакванията на правителството, ще останат такива. Ако държавата събира по-малко, отколкото очаква, през юни ще има предоговаряне на тарифите.

От своя страна, превозвачите поемат отговорност всички браншови организации да съдействат максимално до 1 март моторните превозни средства над 3.5 тона и автобусите да бъдат оборудвани и готови със сключени договори. Според Петя Аврамова и Николай Нанков това е единственото правилно и работещо решение, за да може от 1 март тол системата да тръгне добре.

***

БСП търси подкрепа за вота на недоверие

БСП покани ДПС, „Воля“ и независимите депутати на консултации по повод предстоящия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. Според левицата инициативата им за вот е отключила последващите събития. „Те ясно показват, че правителството носи вина за кризите с водата и вноса и горенето на отпадъци“, категорични са от партията. Социалистите считат, че нито арестът, нито оставката на ресорния министър изчерпват въпроса за политическата отговорност на правителството. По сметките им, ако всички поканени подкрепят вота на недоверие, общият брой на народни представители ще бъде 124.

***

Искрено Ваш, № 13!

Мачът с Германия, в който „лъвовете“ отстъпиха с 1:3 гейма на Германия, е бил последният за капитана на националите по волейбол Виктор Йосифов. След загубата от немските национали, българите изгубиха шанса да получат олимпийска квота за Токио. Либерото Теодор Салпаров също сваля националната фланелка. В Инстаграм той написа: "Влязох в отбора, когато бях едва на 17! Сега съм на 37! По-голямата част от живота ми до момента е преминала там! С момчетата често сме прекарвали повече време заедно отколкото с близките си! Докато играем за флага през тези години ние израствахме, родиха се децата ни, едни идваха - други си отиваха, но едно не се промени - желанието ни да прославяме България с успехи!". 

Равносметката на Салпаров: Бронзови медали на Световното Първенство 06’ в Япония; Бронзови медали на Световната купа 07’ отново в Япония; Бронзови медали от Европейското първенство 09’ в Турция; Участие на две поредни Олимпийски игри - 08’ в Пекин с 5то място в класацията и 12’ в Лондон с 4то място.

***

Йончева осъди Борисов 

Журналистът и евродепутат от БСП Елена Йончева спечели окончателно гражданското дело за морални вреди, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е осъден за плати на Йончева 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, които е причинил със свое публично изказване по време на предизборната кампания през 2017 г.

***

Пожарникари и спасители подготвят протести

Възможни са протести на пожарникари и спасители заради недоволството им от промени в наредба за работното време, дежурствата, почивките и заплащането на нощния труд на държавните служители в МВР.

***

Първи модулен паркинг в България

Първият модулен паркинг в България беше открит с водосвет в Пловдив. Лентата прерязаха областният управител Дани Каназирева и един от собствениците - рали шампионът Костадин Щерев.

Съоръжението се намира непосредствено до Сточна гара в Пловдив, изградено е изцяло от метални модули на 7 етажа. Капацитетът му е 15 автомобила, но при интерес може да бъде разширено с още нива и модули на ширина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама