Фандъкова обмисля по-лесно въвеждане на зелен билет и по-навременно известяване

18:53, 10 яну 20 / Политика 25 1748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчаване на процедурата, по която общината взема решение за въвеждане на зелен билет, въпреки че през лятото на 2019 г. тя вече беше променена от Столичния общински съвет, съобщава БНР. 

В момента зелен билет може да се въведе не след два, а само след един ден с прогноза за поне при 4-кратно превишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ10 - 200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3) на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда.

Столична община въвежда „зелен билет“ за градския транспорт

Зеленият билет дава право за пътуване по всички линии на градския транспорт в съответния ден само за 1 лев (при стандартна карта 4 лева). Чрез него се насърчават столичани да пътуват не с лични автомобили, а с обществения транспорт и по този начин да се намали замърсяването на атмосферния въздух в града.

Фандъкова ще инициира сформирането на работна група с участието на еколози и финансисти за промяна в начина на въвеждане на зелен билет. Един ден с такава мярка намалява общинските приходи от транспорт с над 200 000 лева.

Защо вече 5 години таблото за въздух на "Орлов мост" не отчита данни?

Днес станциите в София отново отчетоха повишаване на нивата на фините прахови частици. Като мярка срещу мръсния въздух, в буферните паркинги към метростанциите паркирането беше безплатно, но зелен билет не беше въведен. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама