Двама са загинали при взрива в жилищен блок във Варна (ОБНОВЕНА)

11:30, 13 яну 20 25 3211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:33, Обновено в 11:30

 

Двама души загинаха при взрива в жилищен блок във Варна рано тази сутрин. От прокуратурата съобщиха, че в блока е открито още едно тяло, което още не е идентифицирано.

7 души са в болница, 18 души са преминали през токсикологията. Сред настанените в болница са три деца.

Инцидентът е станал в 4:30 часа сутринта в бл. 302 в кв. "Владислав Варненчик", съобщиха от МВР. Напълно са унищожени два апартамента, със значителни материални щети е и трето жилище. Ще бъде възложено обследване на годността за обитаване на жилищния блок след палежа.

Oкръжният прокурор на Варна Красимир Конов уточни, че не могат все още да потвърдят дали първата жертвата е жената, живееща в съседство, чието местоположение не можеше да бъде установено. „Само може да предполагаме”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Жена на 81 години е в много тежко състояние след взрива. Тя е настанена в барокамера във Военна болница във Варна. В университетската болница "Св. Марина" са настанени другите пострадали.

От болницата съобщиха, че трите деца - момиче на 4 години и две момчета на 12 и 17 години са хоспитализирани в педиатрични клиники и са в стабилно състояние, без опасност за живота и в пълно съзнание. Предстои тяхното наблюдение в рамките на 48 часа. Жената, която е придружавала децата, също е прегледана в спешния център в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и е в добро общо състояние.

Полицията издирва 66-годишен мъж, който е живял в апартамента, където е станал взривът, с жена на семейни начала. Той е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи. Причина да се изнесе от апартамента е ограничителна заповед отпреди седмица  заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Според първоначалните информации в апартамента са се съхранявали взривоопасни вещества. 

Живеещите в блока са евакуирани, съобщи комисар Даниел Пашов - директор на ОДМВР във Варна, предаде БНР. 

Апартаментът на четвъртия етаж, от който е произведен взривът, е бил обитаван от 60-годишен мъж, за когото съседи казаха, че е изнасял багаж през нощта. Прозорците на съседните апартаменти са изцяло опушени и избити. Жилището се намира във вход 3 на бл. 302.

Мъжът живеел на семейни начала с жена, с която бил в конфликт, съобщава Нова телевизия.

Според живущите в блока, взривът не е от газова бутилка. Те свидетелстват за два взрива - първи и след две минути втори, затова подозират, че е възможно да е имало някакво друго взривно вещество.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че от жилището е изнесена цяла газова бутилка.  Портних каза, че пострадалите семейства веднага ще бъдат настанени. До момента едно семейство е изразило желание за това, но сигурно и на останалите ще се наложи, защото ще се проверява и конструкцията на сградата.

Все още пожарната не може да влезе да направи оглед на щетите, защото протича последната фаза на потушаване на пожара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама