Постигнато е споразумение за Либия

13:51, 13 яну 20 / Свят 25 1158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня в Либия, съобщи РИА Новости. То ще бъде подписано в Москва между Правителството на националното съгласие и Либийската национална армия.

Споразумението предвижда взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН и прекратяване прехвърлянето на турски войски в Либия, предава БГНЕС.

По информация на медиите, Русия ще контролира прекратяването на огъня и ще изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции.

Двете страни в конфликта трябва да се съгласят да разрешат проблема изключително по мирен път и посредством разделяне на пълномощията и задачите между Правителството на националното съгласие, парламента в източната част на страната и командващия армията Халифа Хафтар.

Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия

Либийската национална армия ще бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното съгласие.

Документът предвижда контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да обезпечава сигурността на нефтените и газовите находища.

"Германия приветства споразумението за прекратяване на огъня, резултат от усилията на президентите на Русия и Турция", заяви говорителят на федералното министерство на външните работи Щефан Зайберт.

Ако влизането му в сила се потвърди, това ще даде основание за провеждането на конференция по Либия в Берлин, дата за която ще бъде обявена допълнително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама