Акцент на деня: Порода убиец

17:30, 13 яну 20 25 3692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Жестоко убийство в село Галиче потресе България в събота. 18-годишната Андреа Руменова беше открита в къщата си с прерязано гърло и следи от изнасилване. Тя е ученичка във врачанско училище, баща ѝ работи в чужбина, а майка ѝ е напуснала семейството. Задържан за убийството е 17-годишният Аксел Олеков - криминално проявен младеж от същото село.Той е направил пълни самопризнания. Максималното наказание, което може да получи, е 12 години лишаване от свобода, тъй като е непълнолетен.

Хронология

Около 1.00 часа на 11 януари убиецът отишъл при Андреа, тъй като я харесвал. Влязъл в къщата ѝ през отворен прозорец на мазето и отишъл в стаята ѝ, като взел желязна пръчка. Пострадалата спяла, а той я събудил, като предложил да осъществят полов акт. Тя обаче се развикала и той започнал да я удря, докато спре да дава признаци за живот, след което я изнасилил. След това прерязал гърлото ѝ с нож, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се. Преди да избяга от местопрестъплението открил портмонето ѝ, в което имало пари. На път за дома си той изхвърлил ножа и портмонето, а на другия ден с парите си купил ръкавици, маратонки, тонколона и таблет. Открит е от полицията в дома си. Намерени са дрехите, обувките и ножът, с които е извършил престъплението.

Порода убиец

Главният прокурор Иван Гешев определи престъплението като зверско, а вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че подбудите са присъщи по-скоро за животните, а не за хората. А профилът на извършителя е изключително познат - подобен на този на убийците на 6-годишната Кристин от Сотиря и на журналистката Виктория Маринова от Русе. Всички те попадат под профила на социопата. И тримата са млади, криминално проявени, от малцинствата, без образование и с агресивни прояви. И Мартин Трифонов, и Северин Красимиров, и Аксел Олеков извършили престъпленията си спонтанно с цел задоволяване на животински инстинкти.

Закъснели мерки

Иван Гешев обясни, че МВР, прокуратурата и местната власт ще започнат съвместна политика за анализ на всички населени места по отношение на лица с две или повече висящи дела. „Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри връзката между МВР, прокуратурата и местната власт, за да се вземат мерки те да не са на свобода, за да не се случат такива трагедии. Защото това лице, което е задържано в момента, е осъждано и е на изпитателен срок. И може би това е вината на институциите – ако те бяха координирани и по-добре си говореха, можеше да не се стигне до този трагичен край“, коментира главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама