Общински съветник от Варна прогнозира воден режим, от ВиК отричат

16:53, 14 яну 20 25 1817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският общински съветник Костадин Костадинов за пореден път предупреди, че най-късно през юли във Варна може да има воден режим, тъй като язовир „Цонево" е празен. Той е изпратил сигнала и до ръководството на ВиК-Варна, а в четвъртък му предстои среща и в регионалното министерство, предаде БНТ.

Валентин Вълканов, директор на варненското водно дружество, заяви, че няма получен сигнал от Костадинов и категорично отрече, че има заплаха от режим на водата.

Според Костадин Костадинов има нарушения, довели до изпразването на язовир „Цонево", като помпената станция там не се поддържа, а съществуващият ВЕЦ допълнително източва вода. Това застрашава Варна с режим, тъй като язовирът е резервен за водоснабдяването на града. Допълнителен риск създава намаленият обем вода в язовир „Камчия", от който се снабдява голяма част от Варна.

Източиха язовир "Цонево" във Варненско

"Тази вода, която е в момента, ако смятаме правилно, ще стигне за следващите 7-8 месеца, реално може да се окаже, че няма да е достатъчна за следващите 4-5", каза Костадин Костадинов.

Той обясни, че целта на сигналите му не е да създава паника, а да осведоми гражданите, призова прокуратурата да проверки ВиК-Варна заради лошите финансови резултати и поиска помпената станция на язовир „Цонево" да се възстанови.

Директорът на ВиК-Варна Валентин Вълканов заяви, че язовир „Цонево" не е предвиден да подава вода към Варна, а също че опасност от режим на водата в града няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама