Редовният секс – много полезен за жените

21:40, 15 яну 20 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените, които правят секс поне веднъж месечно, са изложени на понижен риск от ранна менопауза в сравнение с дамите с по-слабо активен полов живот, съобщиха Reuters и БТА, позовавайки се на британско проучване.

Изследването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж е базирано върху данни за близо 3000 жени в САЩ. Резултатите показват, че за онези от тях, които съобщават за седмична или по-честа сексуална активност, включваща полов акт, орален секс, еротично докосване или самостимулация, рискът от ранна менопауза е с 28% по-нисък, отколкото за участничките, които се отдават на интимни ласки по-рядко от веднъж в месеца.

"Ако жената не прави секс и няма вероятност да забременее, тялото й "избира" да не инвестира в овулация, тъй като би било безсмислено", обяснява Меган Арнотt от изследователския екип.

Проучването според специалистката подкрепя идеята, че човешката менопауза се е развила, за да намали репродуктивния конфликт между поколения от жени, позволявайки на по-възрастните да подобрят здравословното си състояние, инвестирайки във внуците си. Изследователите припомнят, че по време на овулация жените са по-податливи на болести, тъй като в този период имунната им система отслабва.

"Менопаузата е неизбежна за жените и няма поведенческа намеса, която може да я предотврати. Резултатите от настоящото проучване обаче показват, че времето за настъпването й може да бъде адаптирано", допълва Рут Мейс от екипа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама