Как да предпазим данните си при СПАМ атака по мейла

08:51, 16 яну 20 25 1741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сряда ГДБОП предупреди българските онлайн потребители за мащабна СПАМ атака, при която се използва името на „Пътна полиция”. От 2016 г. отразяваме СПАМ атаки, които използват авторитетата на сериозни институции, адвокати, като се приканват гражданите да отворят прикачен файл, който е заразен, коментира Явор Колев, директор на отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, пред БНТ.

"Установихме, че няма пробив в мейл сървърите на МВР. При отварянето на този файл, компютърът се заразява и пароли и ресурси от него стават уязвими", обясни още той.

В зловредните имейли се твърди, че определени потребители имат фишове, съставени от КАТ. Целта е да се отвори прикачен файл, който вкарва троянски кон в съответното мобилно устройство. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме.

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Колев уточни, че при последната атака е използван сървър на хостинг компания в Германия. Той коментира и друг тип атака, при която хакери рекетират, че имат компроматни записи от видеокамерите на личните ни компютри.

Явор Колев призова хората да подобни мейли със заплахи за разкриване на компромати и искания за превеждане на пари да бъдат директно изтривани. Също така да се променят паролите по-често, като се използват сложни комбинации, както и да се използва легален софтуер.

„Трябва и да промени паролите на всички приложения, които използва. По принцип киберхигиената изисква редовно да ги сменяме и да въвеждаме т.нар. „къдрави” пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви”, обясни още ком. Колев и пред Нова телевизия.

Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

Той допълни, че някои онлайн атаки идват от африкански държави като Нигерия и Гана, например, с които България няма достатъчно добро полицейско сътрудничество. Щетите от киберпрестъпления през миналата година се оценяват на 1 трилион долара, каза още Явор Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама