Акцент на деня: Е-е-е-е, и замириса на... боклук

17:30, 17 яну 20 25 2117 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В света на боклука няма случайности, е казал американският писател Уилям Бъроуз. А в последно време у нас нещо много се размириса.

Вносът на боклуци в България расте от няколко години, но сякаш все още няма достатъчно информация за това, кои са вносителите, кои са превозвачите, какъв е видът на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Агенция „Митници“ са отказали да предоставят информация на запитвания на медии кои са фирмите, които през последните пет години са внасяли боклуци. Оправданието и на ИАОС, и на митниците е, че обществото не проявява интерес към подобна информация.

Темата с боклука нямаше да излезе на дневен ред у нас, ако не бяха задържаните от Италия вагони с 815 тона смесени отпадъци - пластмаса, каучук, опаковки, текстил, гума и др. Както и твърденията на италиански издания, че тези отпадъци са били предназначени за България. Заради това започна международно разледване, а у нас стана ясно, че заместник на оставения в ареста Нено Димов е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хил. тона отпадъци от Италия. А в дома на самия Димов бяха открити документи, имащи отношение по случая.

Междувременно разследващ италиански журналист изказа съмнение, че боклуците са част от мащабна схема, свързана с мафията. Според него в трафика на отпадъци участват и много фирми, които легално преработват боклук. Незаконният бизнес се пренасочва към Източна Европа заради ограничения в Китай и натрупването на непреработен отпадък в Италия.

Днес българските служби започнаха проверка за още два подобни случая. Първият е свързан с внос на отпадъци на пристащие Варна – Запад. Проверяват се 25 контейнера с отпадъци от пластмаса и каучук, за които има информация, че са пристигнали също от Италия. Вторият случай е от Луковит, където също бяха открити опасни отпадъци. Става дума за течности с неясен произход, които излъчват силна миризма. С прокурорско постановление те са задържани на депото за боклук край Луковит и ще бъдат унищожени до края на деня. Реална опасност за населението няма.

Преди два дни отпадъци с неясен произход бяха открити и в Гълъбово. По случая е започнала проверка, като от прокуратурата обясниха, че боклуците не са съхранявани по устанвения ред, заради което е била създадена опаност за живота и здравето на хората и за причиняване на вреди на околната среда. Предстои тепърва да се изясняват видът и произходът на отпадъците. 9000 тона отпадъци, внесени от Италия, бяха  открити и в Плевен в началото на годината. Отпадъците са внасяни в продължение на една година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило.

Във връзка с всичко това управляващите започнаха да подготвят промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година. Целта е за тези 365 дни да се извършат проверки на всички горивни инсталации, за да се види дали те затварят устройствата за видеонаблюдение и дали спазват т. нар. дълбок ОВОС. Ще се проведат и консултации с юристи и с Европейската комисия, защото в ЕС действат ясни регламенти за трансграничния превоз на отпадъци, които България вече е приела. Новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро също подкрепи идеята за мораториум за боклука, за какъвто се обяви преди дни и премиерът Бойко Борисов. „Сериозно се замислям дали регионалните директори и структури да не се въздържат от издаване на нови разрешителни за внос, докато не приемем нов механизъм“, заяви Ревизоро.

Предстои през следващите месеци да разберем дали България наистина не се е превърнала в Recycle Bin-а на Европа. И дали няма да се размирише повече, отколкото очакваме? Защото както е казал един друг писател, никога не знаеш на какво ще се натъкнеш, когато си вреш носа в боклука на хората.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама