Националната лотария сезира Еврокомисията заради идеята за национализиране

08:14, 20 яну 20 25 1617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната лотария е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта.

„Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", заяви изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев пред Нова тeлевизия.

"Очевдино г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на Конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес“, добави Ганев.

Комисията по хазарта може да стане еднолична

Шефът на Националната лотария разказа, че тотото отделя пари за спорта, но то е имало монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. той и екипът му решават да видят какво се случва с тези билети, защото си спомнял, че едно време дядовци обикаляли по заведенията с билетчета.

Оказва се, че държавната лотария е фалирала, и лицензът е прехвърлен на тотото. Така той започва да се занимава с този бизнес.

"Преди да се появим ние, тотото правише 5 милиона, в момента прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен.", посочи още Димитър Ганев.

Горанов разпореди проверка на Държавна комисия по хазарта след сигнал за несъбрани 250 хил. лв. такси от лотария

През декември се появи сигнал, според който начинът по който са събирани данъци от държавната и от националната лотария не просто се различава, но бюджетът е пропуснал да събере 250 млн. за последните 5 години, защото частните лотарии плащат в пъти занижена такса.

„Данъци в хазарта няма, има държавна такса, така е решило законодателството. Има 2 начина за плащане на тази държавната такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е помалка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите е по-добре да изберем вариантът при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира“, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на комисията по хазарта през последните 5 години потвърждава, че нарушение няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама