Прошко Прошков: Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши

08:33, 20 яну 20 25 1520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перник ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен". Това стана ясно след съботната извънредна среща при премиера Борисов с министри и експерти. За да стигне водата до Перник обаче, ще се използва водопреносната мрежа на София.

София започва да подава вода на Перник след 45 дни

"Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв начин. На изхода на Мало Бучино преди водопроводът, който ще се построи до Перник, ще има спирателен и измервателен механизъм. По този начин ще знаем точните количества вода, които се пренасочват“, каза в ефира на bTV Прошко Прошков, общински съветник в СОС.

Ревизоро: Перник няма да пие водата на София

Прошков заяви, че няма да се стигне до това водоснабдяването към Община Перник да бъде прекъснато, защото дори и при абсолютна суша, София е осигурена с вода години напред.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че на този етап водният режим няма как да бъде отменен. Перничани обаче трябва да са поспокойни, че ще имат гарантирана вода.

По думите му през последните 30 години не е имало подмяна на ВиК структурата в Перник и това е довело до тази голяма загуба на питейна вода.

"Бяха отпуснати 24 милиона лева за подмяна на водопреносната ни мрежа извън големия воден проект, който ще стартира пролетта. В рамките на година и половина Перник ще има подменена подземна ВиК инфраструктура, която ще свали значително загубите, които са в момента в мрежата“, обясни кметът на града.

Ревизоро: Ще направя всичко възможно за Перник

Разчетите на ВиК дружеството са, че в рамките на следващите три месеца язовир "Студена" да може да гарантира водоподаване. "В момента, в който се пусне вода от Мало Бучино към Перник, ще се спре водоподаването от "Студена", за да може язовирът да започне да връща обемите си“, каза още Станислав Владимиров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама