Денят накратко – 20 януари

19:00, 20 яну 20 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какви са мотивите на четвъртия вот на недоверие, който БСП готви срещу кабинета, защо феновете на спортния клуб "Левски" искат среща с премиера, одобриха ли столичните общинари плана за прокарване на вода от язовир "Белмекан" до Перник и още:

Четвърти опит за БСП

БСП внесоха в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към правителството за провал в политиката по околната среда и водите. Сред мотивите са водната криза, мръсният въздух и проблемите с боклука. Към момента левицата разполага със сигурната подкрепа на ДПС. Миналата седмица беше проведена среща и с партия „Воля“, които поискаха няколко дни за размисъл и казаха, че има вероятност да подкрепят вота на недоверие. Независимите депутати отказаха среща с левицата. Днес червените проведоха разговори и с извънпарламентарните партии АБВ и „Движение 21“, които също заявиха своята подкрепа към вота на недоверие. Без подкрепата на „Воля“ и пет независими депутати четвъртият вот на БСП няма да бъде успешен. Действията на левицата бяха посрещнати от ГЕРБ с уверенията, че вотът няма да мине.

Хазартно напрежение в синьо

Феновете на „Левски“ поискаха спешна среща с премиера за бъдещето на спортния клуб. Привържениците на „сините“ искат да разговарят с Борисов, след като Васил Божков съобщи, че ще спре финансирането на „Левски“, ако законопроектът на Валери Симеонов и още шестима депутати за хазарта влезе в сила. Промените предвиждат всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Измененията в закона пряко засягат собственика на „Левски“ Васил Божков, тъй като у нас лиценз за лотария освен държавният Български спортен тотализатор имат още Национална лотария и Лотария България, които са собственост на Божков. Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев вече подкрепиха исканията на Симеонов. „Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция“, коментира Божков в официална позиция по казуса. Той призова феновете да се организират, за да не стане законопроектът факт и да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Нова среща на Божков с феновете ще се проведе на 22 януари, отново на „Герена“.

Извънредно заседание заради водата

Столичните общински съветници поискаха писмени гаранции от трима министри - на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие, че решението на водната криза в Перник няма да доведе до криза в София. Днес те обсъдиха плана Перник да получава вода от язовир "Белмекен" през водопреносната мрежа на столицата, но не стигнаха до конкретно решение, тъй като правителството все още не е поискало официално от Столичната община да използва водопроводната ѝ мрежа за снабдяване на Перник. Йорданка Фандъкова и министрите увериха, че няма опасност за водата на столичани и че при наличието и на най-малък риск, водоподаването към Перник ще спре. Междувременно кметът на миньорския град обяви, че в рамките 10 дни язовирът "Студена" ще достигне до „мъртвия си обем". Според сметките на икономическия министър Емил Караниколов пък в язовир „Студена“ има вода за 32 дни.

По-тежки наказания за непълнолетни

Партия ГЕРБ ще внесе законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, баща на убитата Андреа от село Галиче. Сега законът предвижда максимална присъда от 12 години, когато непълнолетен извърши убийство, изнасилване или блудство. Промените целят при тези престъпления да се взима под внимание състоянието на извършителя и дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши. От ВМРО обявиха, че не подкрепят промени на парче и поискаха цялостна държавна политика спрямо маргиналните общности. Вместо тези законови промени те настояха кабинетът да приеме стратегията на Красимир Каракачанов за интеграция на циганите, а останалите партии да я подкрепят.

Напредък по случая "Гебрев"

Прокуратурата публикува 7 кратки видеоклипа, на които се вижда мистериозен мъж, за когото оръжейният търговец Емилиян Гебрев смята, че е свързан с отравянето му през 2015 година. От държавното обвинение уточняват, че на лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза на записи, за да се установи самоличността на лицето и дали то има отношение към опита за отравяне на Гебрев.

СЕМ и БНР

Съветът за електронни медии започна изслушването на кандидатите за генерален директор на БНР. Днес концепциите си представиха Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Останалите трима кандидати - Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, ще бъдат изслушани утре, а в сряда СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР. До конкурса се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември. Междувременно тръгна делото на Светослав Костов срещу СЕМ. Бившият генерален директор на БНР твърди, че медийният регулатор го е отстранил незаконно от поста. Ако Костов спечели делото, провеждащия се в момента избор за нов директор на БНР ще се окаже незаконен и бившият титуляр ще се върне на „Драган Цанков“.

Военновъздушното училище в Долна Митрополия отвори врати

С официална церемония в Долна Митрополия беше възстановено Висшето военновъздушно училище. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов. Решението за узаконяването му като самостоятелно учебно заведение е от 18 април 2019 г. и днес това е факт. Приемът на курсанти във Военно-въздушното училище започва още през тази учебна 2020-2021 година с ранен прием. Как протече самата церемония може да прочетете ТУК.

Отнеха книжката на Джамбазки за една година

Евродепутатът Ангел Джамбазки е глобен с 1000 лв., а шофьорската му книжка е отнета за една година. Припомняме, че на 8 декември миналата година Джамбазки бе спрян за проверка от полицейски патрул, като при проверката бе отчетено наличие на алкохол в кръвта и липса на контролен талон. Към момента наложеното наказание не е обжалвано.

Путин с решителни стъпки

Руският президент Владимир Путин внесе пакет от изменения на Конституцията по-малко от седмица, след като обяви изненадващ план за реформа на политическата система. В него се предлага и прехвърляне на част от властта извън президентството, както и забраната едно и също лице да бъде президент повече от два мандата. Освен това Путин отстрани главния прокурор на Русия Юрий Чайка, който заема поста от 2006 г. 

Фатален инцидент

Петима души загинаха при скъсване на парна инсталация в хотел в Русия. През нощта тръба за топла вода експлодира и наводни с вряла вода стая в хотел в град Перм. Сред жертвите има и дете.

Първи думи от принц Хари

В емоционална реч британският принц Хари призна, че е натъжен от това, че е принуден да се откаже от кралските си ангажименти като част от споразумението с кралица Елизабет II и старшите членове на кралското семейство. Той призна, че споразумението не е това, което той и съпругата му Меган Маркъл са искали. „Надявахме се да продължим да служим на кралицата, на Обединеното кралство и на военните асоциации, в които участвам, без да получаваме обществено финансиране. За жалост това не е възможно“, каза той, след като в събота стана ясно, че Хари и Меган занапред няма да са действащи членове на британското кралско семейство, няма да ползват титлите "кралски височества" и ще се издържат сами.

Грипът настъпва

Обявиха грипна епидемия за Дупница и Сапарева баня. От утре всички учебни заведения на територията на двете общини преустановяват учебни занятия, които ще бъдат възстановени на 28 януари. Започва незабавно изпълнение на профилактичните и противоепидемични мерки за надзор и контрол на грипа и острите респираторни заболявания.

In memoriam

На 87-годишна възраст почина акад. Благовест Сендов - световноизвестният български математик, изтъкнат държавник и общественик. През годините акад. Сендов бе ректор на Софийския университет, главен научен секретар и председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание и посланик на България в Япония. Повече за живота и делото му може да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама