"Софийска вода": ​Няма опасност за водата на София (ОБНОВЕНА)

13:04, 21 яну 20 25 1691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма опасност за водата на София - съоръжението има капацитет да осигури допълнителните 300 л./сек, които правителството иска за Перник. Капацитетът на Рилския водопровод е за провеждане на 1700 л./сек. През 2019 г. средно сме подавали около 900 литра. Това заяви пред БНТ заместник изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев.

Припомняме, че в събота правителството предложи решение на водната криза в Перник чрез подаване на вода от яз. Белмекен до Перник, като за целта се използва водопреносната мрежа на София. За целта ще бъде построен нов водопровод и помпена станция за 25 млн. лв. Според предложението на правителството вода от "Белмекен" ще се пренасочва към язовир "Бели Искър" над Самоков. Оттам по сега съществуващия водопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и чрез байпасен водопровод, който тепърва ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. "Изток", водата ще достига перничани. Водопроводът ще бъде построен за 35-45 дни, а държавата ще плати на Столичната община за преминаването на водите през нейните водопроводи.

Този водопровод ще бъде захранен от резервоар Мало Бучино. Всичките ни клиенти, които са захранени от Рилския водопровод или Мало Бучино продължават да използват налягане, което се диктува от резервоара“, каза той.

Предварителните разчети показват, че това няма да оскъпи водата за столичани. КЕВР определя цените във водния сектор, коментира Станев. Бизнес плановете са 5-годишни, в тази нова система няма да се влагат инвестиции, а те ще бъдат направени от правителството.

„Жителите на Перник са в тежко положение, ние бихме искали да помогнем, смятаме, че това е наш морален дълг. Искам да успокоя жителите на Самоков и София - няма риск за стената на яз. "Бели Искър". Трябва да има усилване на стената, дотогава поддържаме по-ниско ниво, нямаме случай, в който да сме надвишили препоръчителния обем“, каза още Станислав Станев

В момента загубите по водопреносната мрежа на София са 45%, в последните години загубите са намалени с 20 млн. кубични метра.

Общинари искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София (ОБНОВЕНА)

Нормално е да помогнем на съседната община Перник, защото нито една община не е застрахована и всички трябва да си помагаме, но това не трябва да става за сметка на софиянци. Ще поискам 100 процентова гаранция за водоподаването на София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

„Решението ще бъде взето от Общински съвет, след като получим искането и решението на Министерски съвет. Очаква се в четвъртък да бъде взето решението, според информацията на министъра на икономиката. Ще се запознаем внимателно. Поискала съм пълната експертиза, „Софийска вода“ да гарантират, че по никакъв начин не може да бъде за сметка на водоподаването в София“, каза столичният кмет.

Фандъкова заяви, че е поставила въпроса за стената на яз. „Бели Искър“ и припомни, че през тази година правителството е предвидило средствата за ремонта.

„Очаквам час по-скоро да се одобрят проектите и без да се източва водата на язовира, да се направи този очакван ремонт. Но това, което искам да се гарантира е, че обемът, който е предписан във връзка със състоянието на стената, по никакъв начин няма да бъде надвишаван. Нещо повече, искам да бъде по-малък обем във всеки един момент, независимо от нуждата от водоподаване. Увериха ме, че това е напълно възможно“, каза тя.

Другият въпрос, който  Фандъкова засегна, е за Рилския водопровод и вероятността от аварии.

„Аварии и сега, без да осигуряваме допълнителна вода за Перник, се случват. Информацията ми от „Софийска вода“ е, че се случват по две-три аварии годишно, но те се отстраняват бързо. Имам уверенията, че целият капацитет е напълно в състояние да поеме такава помощ“, заяви Фандъкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама