Новият директор на БНР обеща редакционна независимост

14:30, 22 яну 20 25 3943 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След повторно гласуване членовете на СЕМ избраха Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Той бе подкрепен от Ивелина Димитрова, Галина Георгиева, София Владимирова и Бетина Жотева. Розита Еленова подкрепи Антон Митов. 

Балтаков бе избран от втория път, тъй като на първото гласуване на успя да събере нужното мнозинство от 3 гласа. В последните два дни в Съвета за електронни медии (СЕМ) се провеждат изслушвания на кандидатите. Шестима бяха желаещите да наследят поста на Костов: Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова. 

 

Приемете ме като гарант - вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР“. Това заяви в предаването „12+3“ новият генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков. "Откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направя при влизането в Българското национално радио", подчерта той.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритети в бъдещата работа на Балтаков.

Той обяви, че първото нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги: „Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите… Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план - да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия… Ако Радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя“.

Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение... Няма и не може да има намеса в редакционната политика на Радиото. Но аз съм и гарант пред обществото, че журналистическата продукция на медията ще отразява коректно явленията в света, мненията ще бъдат защитени, за да се изгради полифоничност и плурализъм“.

Бившият генерален директор Светослав Костов бе на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Той успя да остане на поста едва няколко месеца. В началото на октомври СЕМ откри процедура по предсрочното му освобождаване. На 17 октомври мандатът му бе прекратен. За временно изпълняващ длъжността бе назначен Антон Митов – директор на архива на радиото.

Искането на оставката на Костов дойде след безпрецедентното заглушаване на сигнала на програма „Хоризонт“ на 13 септември и опита да бъде свален от ефир дългогодишният съдебен репортер и водещ Силвия Великова. След тези събития радиото получи две глоби – една от КРС на стойност 40 хил. лв. и друга от СЕМ – 27 хил. лв. Междувременно тече и разследване от страна на прокуратурата. От държавното обвинение се натъкнаха на крещящо разминаване в показанията на свидетели.

Междувременно Светослав Костов обяви, че ще обжалва решението на регулатора в съда. Защитата на бившия директор твърди, че той е невинен. На първото заседание адвокатите на СЕМ внесоха допълнителни доказателства. Съдията даде 10-дневен срок за запознаване с материалите. Следващото дело бе насрочено за 16 март. Ако Костов спечели делото, изборът за нов генерален директор ще се окаже незаконен и бившият титуляр ще се върне на „Драган Цанков“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама