Борисов обсъди с Фон дер Лайен Европейския зелен пакт за 1 трлн. евро

12:29, 21 яну 20 / Политика 25 1675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на Световния икономически форум в Давос. Във фокуса на разговора им бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

Борисов в Давос: България последователно подкрепя усилията на Западните Балкани по пътя към ЕС

Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. „Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен, съобщиха от правителствената пресслужба.

Лиляна Павлова пред ТОПНОВИНИ: Приоритет на ЕИБ ще са инвестициите в областта на климата и околната среда

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие. Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

„Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Снимка: Правителствена информационна служба

Предизвикателствата пред Европа, Европейският зелен пакт и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В хода на разговора им бяха откроени възможностите, които създават новия политически цикъл в ЕС и съпътстващата го нова междуинституционална динамика. Борисов и Сасоли обсъдиха също укрепването на водещата роля на ЕС при търсенето на работещи решения по глобалните теми.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама