Сътрудник на Вучич: Сърбия е застрашена от великобългарската идея

10:20, 22 яну 20 / Свят 25 1839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-близките сътрудници на сръбския президент Александър Вучич - председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, направи ново скандално обвинение срещу България, предаде БГНЕС. В проправителствената телевизия "Хепи" Дрецун на няколко пъти повтори, че властите в София работят за създаването на Велика България. Дрецун и сръбският външен министър Ивица Дачич близо година непрекъснато отправят агресивни изказвания срещу България.

Дрецун на няколко пъти се оплака от поведението на министър Екатерина Захариева по повод реакцията й за твърдението му, че "страната ни шпионира Сърбия".

Сръбски официален представител обвини български разузнавачи в Скопие, че работят срещу Сърбия

"Имаше непремерена реакция. Аз казах, че има постоянно увеличаване на разузнавателните дейности на някои съседни държави. Знаете ли колко бяха силни страстите в България след това мое изявление? А проблемът е там, че те не знаят колко знам. Аз казах само 10% от нещата и повечето от тях между редовете. В друго време ще кажа много повече. Реакцията на Екатерина Захариева бе непремерена, тя дори извика сръбския посланик в София в българското МВнР. Следваха още реакциите на бившия министър на отбраната, историци и един техен евродепутат, който често дава екстремистки изявления", каза Дрецун и разпалено.

„Казах, че на територията на Сърбия действат българските разузнавателни служби. Е, сега някой да каже, че това не е така. Та и самият Вучич каза, че службите на съседни държави действат в Сърбия. И изведнъж чуваме Захариева да казва: Какви служби, няма такова нещо! Но в този момент се обажда бившият министър на отбраната /сигурно има предвид бившият ни външен министър – бел. ред./ и председател на Атлантическия съвет: "Да, така е и ние трябва да увеличим присъствието си там, защото там има руско присъствие и руски шпионски център в Ниш, който се намира на 30 км. от българската граница", каза Дрецун.

Сръбско списание публикува "мизерните изявления на Дачич за съседите"

"Как така Ниш е на 30 км от България? Това е страшен инцидент. Веднага трябваше да има нота! Дачич трябваше да реагира, посланикът им да бъде извикан. Ниш може да бъде на 30 км само в рамките на Великобългарския - Санстефански договор. Това означава, че тази идея е много жива при тях", каза още той.

След това Дрецун отново повтори обвиненията си от миналия ноември за "големия шпионски център в Скопие с българско участие". "Тогава казах, че България участва в един голям център, замаскиран в една голяма европейска компания. След това мое изказване настана истински хаос в региона. Македонската служба започна да проверява какво става, но когато разбраха, че много от македонските служители работят с други служби, решиха да спрат и се отказаха от детектора на лъжата", каза още Дрецун.

В предаването той не пропусна да обвини и Черна гора и нейните спецслужби, които "обслужвали американските интереси". Множество атаки имаше и срещу гражданските сдружения в Сърбия, а към водещия Миломир Марич се обръщаше с думата "колега", защото той се занимавал със службите. Този журналист е чест гост в македонските медии, които се контролират от избягалия в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски.

Дачич: Какви права за българите в Сърбия търси София ?

Предаването започна със "сензационната новина", че американският президент Доналд Тръмп следял новините на кирилица чрез сръбските телевизии преди заминаването си за Давос.

Преди да влезе в политиката Милован Дрецун работи във военните издателства на Югославската народна армия, която беше главният инструмент за провеждане на етническите чистки по време на кървавите войни през 1991-1999 г. За своята журналистическа работа Дрецун е награден с „Орден за храброст“. Преди да стане член на партията на Александър Вучич той беше член на Социалистическата партия на югодиктатора Слободан Милошевич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама