За първи път жена стана президент на Гърция

11:59, 22 яну 20 / Свят 25 2118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу беше избрана за първата жена президент на страната. Това стана с 261 гласа "За" при необходими 200, предаде БГНЕС.

63-годишната Сакеларопулу, която е бивш върховен съдия, беше предложена на поста от премиера Кириакос Мицотакис. Функциите на президента в Гърция са предимно церемониални.

Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия.  Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри. Мицотакис заяви, че изборът на съдийката за президент "олицетворява единството и прогреса".

Сакеларопулу беше подкрепена от депутати от управляващата "Нова демокрация", лявата опозиционна СИРИЗА и левите "Движение за промяна вляво" (КИНАЛ).

Новият президент ще бъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато приключва мандатът на действащия президент Прокопис Павлопулос.

 

Сакеларопулу е известна като прогресивен съдия с особен опит в екологичното и конституционно право. Тя беше приветствана от някои коментатори като консенсусен кандидат в труден момент за гръцката външна политика.

"Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по-рано този месец, докато обяви името на Сакеларопулу. Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на правата на човека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама