Цацаров започва ударно - погна началника на НСО, бивш директор на БНР и още...

13:31, 22 яну 20 25 3128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси шест лица, заемащи висши публични длъжности.

КПКОНПИ проверява бивш генерален директор на БНР по сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

На заседание в медийния регулатор бе уточнено, че комисията разследва бившия директор Александър Велев. Бетина Жотева обясни: „Става въпрос за кола, която ми беше предоставена от бившата председателка на СЕМ Мария Стоянова, тъй като бях нов член. Доколкото си спомням тази кола беше взета отнякъде, защото беше бракувана, а не предоставена“. Председателят София Владимирова заяви, че регулаторът никога не е ползвал кола, която да бъде в издръжка на БНР. От СЕМ твърдят, че автомобилът не е бил прехвърлян като чужда собственост, а взет като брак от националното радио. 

От своя страна, самият Александър Велев коментира за "24 часа", че колата наистина е била отписана от активите на БНР и прехвърлена в активите на СЕМ с разрешение на Министерството на финансите. Той допълни, че двете организации са на бюджетна издръжка и всичко е законно. „На БНР не й трябваше този автомобил, който беше пред бракуване, а в СЕМ имаха нужда. Това се случи 4 или 6 месеца, след като вече бях директор на радиото, и оттогава случаят непрекъснато е припомнян. Давал съм неколкократно обяснения, но няма нищо нередно, няма конфликт на интереси. Нормална практика е“, допълни той. Велев обясни, че от БНР са предлагали и автомобили на МВР, но министерството не ги е взело, тъй като били доста стари.

Съмнения за конфликт на интереси има и при началника на Националната служба за охрана, за когото има сигнал, че е преназначил без конкурс на длъжност „началник сектор“ лице, с което е в близки отношения. Има данни и за други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Комисията разследва и ректора на Икономическия университет във Варна по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи.

Обект на проверка са и двама общински съветници от Пазарджик по сигнал, че са членове на органите за управление и представляващи сдружения /спортни клубове/, които получават пряко финансиране от бюджета на Община Пазарджик, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания /субсидии/ за тези спортни клубове, като са гласували „За“ тези решения.

Конфликт на интереси ще се търси и при заместник-кмет на Община Сливен по сигнал, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

С решение от днес, КПКОНПИ наложи две глоби от по 5000 лв. на главния архитект на Община Благоевград заради конфликт на интереси - издал е на разрешения за строеж на свързани с него лица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама