Има ли необходимия трудов стаж новият шеф на БНР?

14:20, 22 яну 20 25 6113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпросителните около новоизбрания кандидат за генерален директор на БНР Андон Балтаков не закъсняха

Той получи подкрепа на СЕМ заради модерната визия, амбициозна програма, визионерство и диалогичност.

Питането беше отправено към СЕМ след като беше избран за шеф на БНР.

В медийното пространство се появи информация, че Андон Балтаков няма нужния трудов стаж и не отговаря на критерия, за да заеме поста на генерален директор на БНР.Такива публикации се появиха още предходния месец в няколко български издания.

В отговор на това председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че: „СЕМ не е разследващ орган. Тоест, документите, представени и прегледани от нашата техническа комисия и приети с решение на СЕМ, отговарят на закона. Освен това всички кандидати подписват декларации, че носят наказателна отговорност при предоставяне на неверни данни. Ако някой си е позволил да предостави неверни данни, ще поеме съответната наказателна отговорност. СЕМ няма правомощия да разследва. Това е въпрос на лична отговорност – ако се докаже пред съответните компетентни органи, лицето носи наказателна отговорност".

Припомняме, че процедурата за избор на генерален директор на БНР, както и изискванията на които трябва да отговарят кандидатите, за да участват, се утвърждават от СЕМ.

Медийният регулатор разглежда документите и допуска до изслушване само тези, които отговарят на условията.

Кандидатите за шеф на БНР трябва да имат най- малко 5- годишен трудов стаж в радио. Да не са еднолични търговци или собственици на капитал на търговски дружества.

Всеки желаещ да ръководи радиото е нужно да представи пред СЕМ копие от доказателства за трудовия стаж. Трябва да има и концепция как иска да развива БНР.

Професионалната биография на Андон Балтаков е свързана най-вече с опит зад граница. В последните двайсет години той живее и работи предимно извън България, където прави успешна кариера в някои от най-големите западни медии .

Той е с магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" и висше икономическо образование от УНСС в София. През 90-те години е преминал през „школата“ на БНР като журналист, специализирал е в BBC. Работил е  7 години в агенция Associated Press в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране, бил е и ръководител на бизнес операциите на CNN Digital. В момента Андон Балтаков има консултантска компания в САЩ в областта на медиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама