Представят реликви на емблематични за българската история личности

08:20, 23 яну 20 / Култура 25 2184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита традиционната годишна изложба „Памет за бъдещето“. Тя представя част от артефактите, дарени през 2019 г. На събитието ще бъдат връчени и дарителски грамоти в знак на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.

Изложбата включва част от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната.

Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов –военен министър в 6 правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров.

Любопитство предизвикват и пистолет „Парабелум“, кал. 7.65 мм с герба на Царство България, български медал за Първата световна война с разрешение за носене и свидетелство, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от намерения в землището на село Марица през 2018 г. самолет Месершмит 109 Г6, както и нагайка с животински крак на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 г.

Съвременното битие на Българската армия е представено чрез вещи на главния сержант на 26-и военен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама