Референдум за инсинератора в София искат общинските съветници от "Демократична България"

12:38, 23 яну 20 / Политика 25 2685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за местен референдум срещу проекта за строеж на инсинератор в София внесоха общинските съветници на "Демократична България" (ДБ). “Искаме референдум срещу инсинератора! Не оставяйте София да задържа твърде дълго дъха си!”, казват в съобщение от партията.

ДБ разполага с достатъчно доказателства, че инсинераторът, който Столична община иска да изгради, ще влоши още повече състоянието на въздуха в столицата.

За да влезе за обсъждане в СОС, предложението на 12-те от ДБ има нужда от подписите на 1/5 от общинските съветници или общо 13 подписа. Методи Лалов отправи призив към всички в СОС да подкрепят предложението.

“Сигурни сме, че няма столичен общински съветник, който да не е загрижен за въздуха на софиянци. Това е въздухът, който ние самите дишаме. Искаме или не. Въздухът, който дишат децата и родителите ни. И ако в лично качество може и да махнем с ръка и да очакваме някой друг да реши този проблем, то като общински съветници нямаме право да бездействаме. Ние сме онези, чиято работа е да решават проблемите на града", каза той.

"Представете си още над 12 тона фини прахови частици годишно. Представете си камиони, които кръстосват града, за да захранват крематориума за боклук. Боклук, който не е изключено да внасяме и от други държави, за да излезе, евентуално, сметката на инсинератора", заявява Лалов.

"Представете си как даваме още пари на вече задлъжнялата с над 900 милиона “Топлофикация София”. Това ни предлагат от Столична община. Но не дават детайлите. Не само въздухът вече не е прозрачен. Не са прозрачни и условията, при които ще бъде реализиран този проект. Столичният кмет отказва да разкрие анализа на разходите и ползите, както и друга документация за проекта. Дори след като Върховният административен съд отсъди, че обществото има право на тази информация и трябва да я получи", продължава още Лалов.

ДБ е сезирала Европейската инвестиционна банка (EИБ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама