Европа е все по-застрашена да се превърне в пустиня

22:00, 23 яну 20 / Свят 25 3037 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от пресъхване поради това, че изменението на климата и неговите ефекти стават видими в неочаквани части на Средиземноморието, Централна и Източна Европа. 13 са европейските страни, застрашени от превръщане в пустини.

Един от по-рядко известните аспекти на глобалното затопляне е промяната в почвата на планетата. Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва Моника Лакатос, унгарски метеоролог, предава БГНЕС.

"Негативният ефект от изменението на климата може да се наблюдава върху екстремното разпределение на валежите. Поради по-силното изпарение някои региони на планетата ще станат по-сухи, докато други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения", казва Лакатос.

В националния парк Kiskunság изоставен пресъхнал воден басейн е спомен за езеро, било тук преди години. Водата дълбока метри е давала препитание на рибарите. Днес една от старите вили край него все още стои, с лодка, чакаща на сухите брегове.

Нивата на водите са спаднали с над 6 метра през последните десетилетия в този район. И въпреки широко разпространеното убеждение, засаждането на повече дървета не е непременно най-доброто решение за спасяване на почвата в този регион.

Золт Бакронаги е отговорен за опазването на климата в Националния парк Kiskunság: "Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването“.

Климатичните промени потенциално променят една трета от земната повърхност и излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама