Футболните фенове покачват нивата на стрес до риск от сърдечен удар

09:41, 24 яну 20 / Спорт 25 2789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Футболните фенове изпитват толкова интензивни нива на физически стрес, докато гледат отбора си, че биха могли да бъдат изложени на риск от сърдечен удар.

Изследване на Оксфордския университет се позовава на тествана слюнка на бразилски фенове по време на историческата им загуба от Германия на Световното първенство през 2014 г. То показва извънредно високи нива на хормона кортизол, което може да бъде опасно, да повиши рязко кръвното налягане и напрежението на сърцето, предава БГНЕС.

Изследователите не са открили разлика в нивата на стрес между мъжете и жените по време на играта, въпреки предубежденията, че мъжете са "по-свързани с футболните си отбори".

"Феновете, които са силно подкрепящи своя отбор - тоест имат силно усещане да бъдат "едно"с него, изпитват най-големия физиологичен стрес-реакция, когато гледат мач," каза д-р Марта Нюсън, изследовател в Центъра за изследване на социалното сближаване в Оксфорд.

"Феновете, които не са толкова силни привърженици на отборите си, също изпитват стрес, но не в опасни нива", добави тя.

Продължителните високи нива на кортизол водят до:

- свиване на кръвоносните съдове
- повишаване на кръвното налягане
- увреждане на и без това слабо сърце

Повишеният кортизол също може да доведе хората до паника, усещане за предстояща гибел, сякаш животът им е в опасност или са подложени на атака.

Предишни изследвания показват нарастване на инфарктите сред феновете в дни около важни за отбора им мачове, независимо дали подкрепят клуб или национален отбор.

Д-р Нюсън предлага стадионите да намалят светлините и да пускат успокояваща музика след мачове. „Клубовете може също да предлагат сърдечни скрининги или други здравни мерки на място за най-верните фенове, които са изложени на най-голям риск да станат жертва на силен стрес по време на играта“, добавя тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама