Уличените в шпионаж руски дипломати напускат България до понеделник

17:08, 24 яну 20 25 1943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двамата руски дипломати, уличени от прокуратурата в шпионска дейност в България, ще напуснат България до понеделник.

Това обещание е дал посланикът на Русия Анатолий Макаров пред високопоставен служител на българското Министерство на външните работи, съобщава "24 часа". Посланикът е бил извикан на среща, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата дипломати. 

Прокуратурата по петите на двама руски шпиони, Русия още не знае

Заради предстоящите събота и неделя Външно им е дало 48 часа да напуснат България. Макаров пък обещал този път срокът да бъде спазен. 

Според прокуратурата двамата са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Твърди се, че тази дейност е започнала през 2017 г. в случая с единия дипломат и 2018 г. – в случая на втория.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за “персона нон грата” един руски дипломат, а за “неприемлив” - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Москва призовава България за сътрудничество по делото с обвинените руски граждани

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство съобщава, че на посланика му е връчена съответната нота. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

„Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни”, се казва в съобщението. 

Междувременно ръководителят на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви, че Русия трябва да отговори реципрочно на изгонването на руските дипломати от България.

"В такива случаи принципът на реципрочност е практически абсолютен, а отклонения от него може да има само в изключителни случаи”, подчерта Косачов и допълни, че в тази ситуация няма основания да се отказваме от въпросния принцип. 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама