Зелена светлина от столицата за перничани

13:03, 28 яну 20 / Политика 25 2935 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

На извънредно тричасово заседание Столичният общински съвет разреши през мрежата на Столична община да бъдат насочени води от водосбора на „Белмекен“ към язовир „Бели Искър“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Предложението мина с 56 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ в лицето на Волен Сидеров. 

Управляващите предложиха нов спасителен план за безводието в Перник. Той предвижда вода за миньорския град да идва от водосбора на язовир „Белмекен“, след като от него тя бъде прехвърлена в язовир „Бели Искър“. Така през софийската ВиК мрежа тя ще достига до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник.

Столичните общинари поискаха гаранции за сигурността на водоснабдяването на София и настояха за монтиране на спирателен механизъм и отпускането на компесаторни количества от "Белмекен". МРРБ и Министерството на икономиката ще финансират ремонта на язовирната стена на „Бели Искър“, който трябва да започне тази година. Предвидена е и рехабилитация на яз. „Огняново“ с възможност за пречистване на питейните води. Проектът е с прогнозна стойност около 25 млн. лева и ще бъде финансиран от държавния бюджет.

София започва да подава вода на Перник след 45 дни (Обновена)

Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира, че предложеният вариант е единственият, чрез който яз. „Студена“ може да увеличи обема си. Веднага след като бъде дадена зелена светлина ще започне подмяна на водопреносната мрежа на града, за да се избегне рискът от разпространение на зарази. „Тези дни протокът към яз. „Студена“ е по-голям. При този приток ще имаме вода до месец април“, каза той. Владимиров очаква в най-скоро време държавата да започне със строежа.  

Председателят на Комисията по инженерна инфраструктура в СОС Прошко Прошков каза, че на столичният кмет се пада да реши кризата с безводието в миньорския град и това е повод за гордост. „Аз съм горд и бих внесъл този доклад, от което и да е правителство“, каза той.

От своя страна общинският съветник от „Атака“ Волен Сидеров не намери за редно отсъствието на тримата ресорни министри в зала.

Независимият общинар Борис Бонев подкрепи предложението, но според него управляващите не са успели да убедят обществото, че опасност за водоснабдяването на столицата няма да има. „Тук има хуманитарен проблем, на който трябва да се отзовем“, заяви той и предложи „Софийска вода“ да представи план за действие при тотална авария на язовирната стена на „Бели Искър“. Според него ГЕРБ носи цялата отговорност за Перник и за София. „Имаме политическа криза заради начина, по който се управлява държавата. Истината е, че не знаете нито колко ще струва проектът, нито доказахте, че има гаранция за водоснабдяването на София“, каза той и уточни, че според него кризата не е водна, а политическа. Той предложи ГЕРБ да плати проекта за Перник от партийната си субсидия.

Малина Едрева контрира изказването на Бонев и го обвини, че използва трибуната на общинския съвет за подготовка за парламентарни избори. „Вашето изказване е политическа атака в национален план“, каза тя. От своя страна Борис Бонев отговори: „ние сме жертва на вашето управление“. „Аз нямам намерение да съм представител на африканско племе, което да се моли за дъжд“.

БСП също подкрепиха спасителния план, но според тях рисковете за водоподаването на София остават високи.

Карлос Контрева от ВМРО, каза че абсолютни гаранции няма и аварии са възможни и без присъединяването на връзката за Перник. „Софийска вода има достатъчни експерти, за да гарантира безпроблемното водоснабдяване“, отбеляза Контрера.

От „Демократична България“ също подкрепиха проекта, но според тях той не дава никакви гаранции за бъдещи кризи в Перник и в София.

Пред журналисти Йорданка Фандъкова обяви, че е възложила проучване на водата в яз. „Огняново“, който е резервен водоизточник на столицата. В зала се чуха твърдения, че във водния басейн има уранови разкрития. Според Фандъкова обаче е безотговорно да има изказвания, че София ще се захранва с радиоактивна вода, преди да има категорични факти от изследванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама