Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

11:50, 25 яну 20 / Свят 25 2387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България гони двама руски граждани, заподозрени за шпионаж. Страната ни получи подкрепа за своите действия срещу „зловредното чуждестранно влияние“ от своите евроатлантически съюзници САЩ, Великобритания и Канада.

България гони двама руски граждани

България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата, съобщи още петък сутринта министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Веднага е разпределена на компетентната дирекция. Ще предприемем действия, при които сме длъжни, а именно обявяване на персона нон грата. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия“, добави още външният министър.

Обвинените в шпионаж руски граждани имат 48 часа да напуснат България.

Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за “персона нон грата” един руски дипломат, а за “неприемлив” - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Фейсбук руското дипломатическо представителство съобщи, че на посланика му е връчена съответната нота. Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им, се казва в съобщението.

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки. „Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни”, се казва в съобщението.

Мощна евроатлантическа подкрепа за България

Посолствата на, САЩ, Великобритания и Канада подкрепят усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия“, предаде репортер на БГНЕС.

„Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани", заявяват от американското посолство.

„Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се казва още в позицията.

Лондон подкрепи проактивната политика на София.

„Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България“, се казва в позицията на посолството на Нейно Величество.

„Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност“, се подчертава в позицията.

Канада изразява своята загриженост заради руската шпионска дейност в страната ни.

„Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани“, се казва в позицията на канадското посолство, което отговаря не само за България, но и за Румъния и Молдова.

Как бяха разкрити новите шпиони?

Специализираната прокуратура, по сигнал на ДАНС, е образувала две досъдебни производства срещу двама руски граждани, които са „събирали информация, представляваща държавна тайна с цел предаването й на чужда държава“.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

БГНЕС припомня, че миналата есен друг първи секретар на посолството на Русия беше отзован по настояване на България. За него беше съобщено само, че е получавал информация от български гражданин. Сега обаче е посочена и в каква сфера са били интересите им новите двама.

За шпионска дейност в полза на Русия с обвинение е председателят на движение „Русофили“. По същото разследване има издадени 10-годишни забрани да влизат в страната за руския бизнесмен Константин Малофеев и за близкия до Кремъл генерал Леонид Решетников.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама