Смъртта на Коби Брайънт потопи света в скръб

10:40, 27 яну 20 / Свят 25 3385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската баскетболна легенда Коби Брайънт, 13-годишната му дъщеря Джана и още седем души загинаха при катастрофа с хеликоптер край град Калабасас, съобщиха в неделя световните агенции. 41-годишният Брайънт е пътувал с частния си хеликоптер към баскетболен мач, в който Джана е трябвало да играе, когато машината се е разбила заради лоша видимост в района и е избухнала в пламъци.

Легендата на НБА Коби Брайънт загина при катастрофа с хеликоптер

Каква е причината за инцидента?

Данните за проследяване на полети показват, че хеликоптерът се е сблъскал с метеорологични проблеми над зоологическата градина на града. Той е обиколил този район поне 6 пъти на много малка надморска височина - около 875 фута като може би пилотът е чакал мъглата да се изчисти.

Той се свързал с контролната кула на летище Бърбанк и там са били наясно, че машината обикаля около 15 минути. В крайна сметка хеликоптерът се е насочил на север по магистралата 118, преди да завие на запад, и започне да лети над магистралата 101 около Уудланд Хилс, Калифорния.

По-късно те се натъкват на още по-сериозна и тежка мъгла и хеликоптерът завива на юг. Това е било критично решение, защото са се насочили към планински район. Пилотът внезапно и бързо се изкачил от около 1200 фута до 2000 фута. Малко след това се случва и трагедията, при която хеликоптерът катастрофира в хълм и се запалва.

Агенция "Асошиейтед Прес" съобщи, че в трагедията живота си са загубили още Джон Алтобели, главен треньор на местния отбор по бейзбол, съпругата му Кери и дъщеря им Алиса, която играела в един и същи отбор с дъщерята на Брайънт.

Снимки: БГНЕС

Националният съвет за безопасност на транспорта, съобщи че катастрофиралият хеликоптер е модел „Sikorsky S-76B” и заяви, че изпраща екип, който да разследва инцидента.

Полицията е помолила хората да стоят настрана от мястото на катастрофата, за да не пречат на разследването, макар че хиляди фенове на загиналата звезда се насочиха към лобното му място, носейки цветя, баскетболни топки и негови снимки.

Кой беше Коби Брайънт?

Снимка:БГНЕС

Брайънт е петкратен шампион в НБА, играл за „Лос Анджелис Лейкърс” през цялата си 20-годишна кариера и се счита за един от най-великите играчи в историята на баскетбола. Той е двукратен олимпийски шампион с отбора на САЩ. Сред постиженията му е и титлата „най-ценен играч в НБА”, с която е удостоен през 2008 г. Той се оттегли от активна спортна дейност през април 2016 г. Брайънт печели награда „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм през 2018 г. за „Скъпи баскетбол” - петминутен филм, базиран на писмо до любимия му спорт, написано през 2015 г.  Брайънт и съпругата му Ванеса имат още три дъщери - Наталия, Бианка и Капри.

Реакциите

След като смъртта на баскетболната легенда беше потвърдена спортисти, политици, артисти, звезди от шоу бизнеса изразиха скръбта и почитта си към баскетболистаМинута мълчание прекъсна много баскетболни срещи в САЩ.

Раздаването на наградите "Грами" премина под новината за смъртта на Коби Брайънт

Брайънт беше почетен и на церемонията за връчване на наградите „Грами”, която се провежда на стадиона на „Лейкърс” в Лос Анджелис. "В момента всички изпитваме луда тъга. Защото по-рано днес Лос Анджелис, Америка и целият свят изгубиха герой. Ние буквално стоим тук с разбити сърца в дома, който Коби Брайънт построи", каза водещата Алиша Кийс.

НБА излезе с изявление, в което казва, че е "опустошен от трагичната смърт на Брайънт и дъщеря му Джана". „В продължение на 20 сезона Кобе ни показа какво е възможно, когато един изключителен талант се смеси с абсолютна преданост към победата“, се казва в съобщението.

"Семейството на НБА е опустошено от трагичната смърт на Коби Брайънт и дъщеря му Джана", написа комисарят на НБА Адам Силвър. "Коби ще бъде запомнен най-вече с това, че вдъхновяваше хората по целия свят да вземат баскетболна топка и да се състезават, достигайки максимума на възможностите си. Беше щедър с мъдростта, която бе събрал и виждаше като своя мисия да я споделя с бъдещите поколения играчи, а особена радост му доставяше да предава любовта си към играта към Джана”, добави Силвър.

Шесткратният шампион в НБА Майкъл Джордан, футболистите Лионел Меси и Кристиано Роналдо, тенисистът Рафаел Надал и много други известни спортисти изказаха съболезнованията си във връзка с един от най-великите баскетболисти Коби Брайънт.

"Думите не могат да опишат болката, която чувствам. Обичах Коби, той ми беше като по-малък брат. Често разговаряхме, много ще тъгувам за тези разговори. Той беше силен съперник и един от най-великите играчи", заяви Джордан.

"Събудих се, научавайки ужасната новина за трагичната гибел на един от най-великите спортисти в света. Загинаха Коби Брайънт, дъщеря му Джана и други пасажери. Моите съболезнования. Аз съм в шок", написа Надал в Twitter.

"Коби беше истинска легенда и източник на вдъхновение за мнозина. Изказвам моите съболезнования към неговото семейство и приятели, както и към всички, загинали в тази катастрофа", написа Роналдо в Instagram, публикувайки снимка на Брайънт.

"Напусна ни един истински гений", заяви Лео Меси. 

Бившият български национал Христо Стоичков е сред световните знаменитости, които почетоха паметта на трагично загиналия баскетболист Коби Брайънт. "Той остава най-харизматичният спортист в света. Почивай в мир", написа Камата в Instagram и добави двата номера #8 и #24", с които Брайънт игра по време на кариерата си.

Актьорът и бивш кечист Дуен Джонсън - Скалата също използва социалната мрежа, за да изрази скръбта си от загубата на Брайънт. "Любовта е вечна", написа той в Instagram и публикува снимка на баскетболиста и дъщеря му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама