Обвиниха бившия шеф на ВиК-Перник

16:30, 27 яну 20 25 2843 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови две длъжностни лица, съпричастни с настъпилата водна криза в Перник, са привлечени към наказателна отговорност, съобщиха от Специализираната прокуратура.

С обвинение за длъжностно престъпление е временно изпълняващият длъжността кмет на община Перник през 2019 г. Севделина Ковачева. След като е била уведомена от управителя на ВиК дружеството, че има силно намаляване на водния ресурс на яз. "Студена", не е изпълнила задълженията си. Не е предприела действия за въвеждане на воден режим, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

 

Щурм, лютив спрей и искане за оставки пред МРРБ

Към наказателна отговорност е привлечен и бившият управител на водното дружество в Перник Иван Витанов. Според прокуратурата той умишлено не е положил достатъчно грижи за  водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно- битови нужди от яз. “Студена“. Витанов не е контролирал достатъчно служителите в дружеството. От това последвало разпиляване на водата

 

Перничани искат истината за източването на язовира

Иван Витанов е нанесъл щети в размер на над 11,6 млн. лева. Повдигнато му е обвинение и за сключване на неизгодни сделки за измервателни уреди на водния ресурс на яз. “Студена“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода. Сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода.

Витанов и Ковачева са задържани за 72 часа. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама