Президентът очаква Гешев да прояви старание в реалната борба с корупцията

11:15, 28 яну 20 / Политика 25 2340 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев коментира темата за имунитета си, като заяви, че очаква главният прокурор Иван Гешев да прояви старание в реалната борба с корупцията, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Вчера Гешев поиска Конституционният съд да разтълкува закона по отношение на имунитета на държавния глава. Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна. Според закона те също така не могат да бъдат задържани и разследвани. Гешев обаче иска да знае какво точно е „държавна измяна“ и дали и кога прокуратурата може да разследва президента. 

 Гешев погна и президента за наказателната му отговорност 

По-рано днес Обвинител №1 коментира, че има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента. „Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”, заяви Иван Гешев, цитиран от Нова телевизия.

Радев е категоричен, че мотивите му за конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, а са за повишаване на независимостта на съдебната власт. „Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава“, каза той и подчерта, че Иван Гешев трябва да обясни своите мотиви на обществото.

Очаквам Конституционният съд да се води от заложените в Конституцията принципи и ще следя за развитието на това дело. От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията – в крупните обществен поръчки, а напоследък и проекти без обществени поръчки. Основната задача на главния прокурор е да убеди обществото, че брани гражданите, а не управляващите и определени бизнесмени. Ще имам среща с всички институции – тримата големи в съдебната власт, главния прокурор и т.н. Така че предстои конструктивен диалог и с главния прокурор“, обясни държавният глава.

Радев подчерта, че до този момент не е търсил връзка с главния прокурор по темата с имунитета си, като отбеляза, че на ход в момента е Конституционният съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама