Ревизоро предупреди кметове да следят за незаконни боклуци

18:07, 30 яну 20 / Политика 25 2949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати писмо до областните управители и Националното сдружение на общините в Република България за засилен контрол с цел предотвратяване на нерегламентирано съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места.

Писмото е във връзка със зачестилите случаи с опити за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места след въвеждане на засиления контрол и проверки на държавни институции, включително ДАНС, МВР и РИОСВ, съобщават от министерството.

МОСВ инициира редица мерки за подобряване на ефективността и координацията на контролните органи на границата на страната и общността, с цел предотвратяване на незаконен внос на отпадъци. Чрез своите контролни органи по места в лицето на РИОСВ са предприети допълнителни мерки за контрола на площадки и съоръжения за дейности с отпадъци.

Започна оглед на още 102 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад

Писмото е насочено към местните власти, тъй като отговорността за недопускане изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаване на незаконни сметища на територията на общините е на кмета на съответната община. В правомощията на областните управители е да координират работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на областта по отношение провеждането на държавната политика по опазване на околната среда.

Акцент на деня: Е-е-е-е, и замириса на... боклук

В случай на установено нерегламентирано съхранение или изхвърляне на отпадъци, следва да бъдат информирани незабавно съответното РИОСВ, на чиято територия са установени  замърсяванията и да бъдат предприети действия по тяхното премахване и предаването им в съоръжения за законосъобразно третиране.

На народните представители в ресорната парламентарна комисията екоминистърът е представил пакет от мерки, които да обсъдят. Една от тях е да се ограничат пунктовете, през които влизат отпадъците. На тях ще има засилен контрол от митничари, РИСВ. Информацията ще идва директно в София.

Недоволство в Батак заради тонове италиански боклук

„Не може на всеки граничен пункт да създадем митническа служба от екоинспектори. Нашите инспектори, ако видят, че отпадъците не отговарят на сертификата с тях директно ще го връщат от границата. Нека се знае какво влиза и базата с данните да бъде в София, а не по места“, обясни министърът.

Под засилен контрол ще бъдат „Калотина“, „Гюешево“, „Кулата“, „Капитан Петко Войвода“, по северната граница, морските пристанища, жп линията на Кардам и двете фериботни връзки.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама