Джокович срази Федерер и за осми път е на финал в Мелбърн

15:26, 30 яну 20 / Спорт 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новак Джокович се класира за рекорден 8-и път на финала на Australian Open, след като спечели юбилейния 50-и мач в съперничеството си с Роджър Федерер на 1/2-финалите от Откритото първенство на Австралия със 7:6(1), 6:4, 6:3, съобщи БГНЕС.

Преди мача анализаторите не даваха почти никакви шансове за успех на Федерер заради физическите му проблеми по време на маратонския мач с Тенис Сандгрен на четвъртфиналите, но шесткратният победител в турнира започна силно срещата и поведе с пробив и 4-1. Джокович бе много колеблив в тези моменти, но успя да се измъкне от ситуация 0-40, за да не изостане с два пробива, след което на свой ред проби, когато Федерер сервираше за сета при 5-3. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който сърбинът се наложи категорично със 7-1. От този момент Новак пое контрол над събитията на корта и макар че съперникът му се бори до последно, Джокович постигна по един пробив във втория и трети сет, което му бе достатъчно за чист успех след два часа и 18 минути игра.

По този начин Джокович спечели мач номер 50 между двамата и вече води с 27-23 победи. След проблемите в началото на днешния мач сърбинът стабилизира играта си и завърши с 11 аса и 31 печеливши удара срещу едва 18 непредизвикани грешки. От своя страна Федерер направи 46 уинъра и 35 непредизвикани грешки.

След мача Джокович отдаде дължимото на своя съперник. „Определено мачът можеше да се развие по различен начин, защото той започна много добре, а аз бях доста нервен в началото", призна Джокович. „Респект за Роджър, че излезе тази вечер. Той очевидно беше наранен. Дори не беше близо до най-доброто си придвижване и респект, че излезе и опита да даде най-доброто", продължи седемкратният шампион.

„От моя страна не беше правилната настройка. Гледах повече как той ще се придвижи, какво ще направи, вместо да насоча моите удари по правилния начин. В резултат губех с 1-4 и 0-40. Успях да се върна и беше много важно да спечеля първия сет. След това се отпуснах психически. Опитах се да остана с него в разиграванията, да го разигравам и да не допускам твърде много непредизвикани грешки", допълни сърбинът. 

Шесткратният шампион Роджър Федерер остана разочарован от контузията, която не му позволи да даде максимума от себе си в полуфинала.

Днес беше ужасно, това през което преминах. Дадох си само 3% шанс да спечеля, но трябваше да опитам. Никога не знаеш. Но след като видиш, че няма да проработи, е тежко", заяви Федерер пред репортери. Той се надява, че ще успее да се възстанови за демонстративния мач с Рафаел Надал в Южна Африка следващата седмица. Впоследствие той има да защитава титлата си в Дубай.

„За съжаление, не успях да взема първия сет. Честно казано, имам усещането, че трябваше да намеря начин, но не успях. Знаем колко труден съперник може да бъде и особено ако биеш твърде много втори сервиси. Няма спор, че Джокович беше по-добрият днес.

Въпреки категоричната загуба, Федерер все още вярва, че може да печели титли от Шлема. „Мисля, че трябва да бъда щастлив от това, което постигнах. Това беше максимумът от този турнир. Мисля, че това беше много, много добър резултат, без да изиграя мачове преди това". Попитан дали вярва, че може да спечели още титли от Големия шлем, Федерер отговори: „Да, вярвам в това. Мисля, че с годината, която имах и това, което имам в играта си, как играя, вярвам в шансовете си", допълни Маестрото. 

Джокович остава непобеден в полуфинални мачове в Мелбърн, като в неделя ще срещне австриеца Доминик Тийм или Александър Зверев от Германия, които утре ще играят един срещу друг във втория полуфинал от мъжката схема. Сърбинът вече е тенисистът с най-много финали на Australian Open - осем, а при успех в неделя ще измести Рафаел Надал от първото място в световната ранглиста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама