Време е за шоу (Тема с продължение...)

09:00, 01 фев 20 25 6299 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Обвинител номер 1 се захвана с върховния главнокомандващ на страната. Иван Гешев запита кога Прокуратурата може да разследва държавния глава и показа записи, в които се твърди, че Румен Радев е осуетил проверка на КПКОНПИ на първата дама. Офиси на хазартния бос Васил Божков и Комисията по хазарта бяха претърсени, а самият Божков избяга от България. Международна спешна ситуация заради смъртоносния коронавирус от Китай - европейските държави, включително България, изтеглят своите граждани от Ухан - огнището на заразата. За четвърти път кабинетът на Бойко Борисов оцеля. Фиксираха курса на лева към еврото до влизането ни в еврозоната.

***

Хляб и зрелища

Новата седмица започна с очакване за грандиозно шоу. След половингодишна пауза bTV най-после излъчи пилотния епизод на новото  вечерно предаване "Шоуто на Николаос Цитиридис", което идва на мястото на "Шоуто на Слави Трифонов", което 19 години държеше монопола в късния праймтайм, и което в момента се предава по кабелната телевизия. И докато двамата мерят сили в ефира на сцената се появи нова гологлав герой - Иван Гешев, който не само направи ефектно шоу, но и срази останалите водещи с гости, рейтинг и медийно отразяване.

Той стори това като поиска Конституционният съд да разтълкува закона по отношение на имунитета на държавния глава, ден по-късно обясни и защо е поискал това.

Държавното обвинение пусна записи от телефонни разговори на началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, като за един от тях се предполага, че е с президента Румен Радев. От съдържанието им прокуратурата смята, че държавният глава е участвал в осуетяването на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си Десислава Радева. Досъдебното производство обаче е спряно преди дни, тъй като по Конституция президентът не може да бъде разследван.

Именно заради това главният прокурор отправи питане към Конституционния съд за това какво точно е „държавна измяна“ и дали и кога прокуратурата може да го разследва.

Румен Радев заяви, че не е направил нищо нередноТой е категоричен, че идеите му за конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, а към повишаване на независимостта на съдебната власт.

"Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация", каза още държавният глава. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, посочи той. Миналата година той започна консултации за необходимостта от поправки в основния закон, които продължават и през 2020 година.

Съпругата му реагира в коментар във Facebook. Тя публикува песента на Toto "Hold the Line" и написа: "Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне навсякъде..."

От Конституционния съд веднага се заеха с казуса и образуваха дело. Последва и заповед на Гешев прокуратурата да прекрати всякакви контакти с президентството, освен официална писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по отношение на тълкуването на имунитета на държавния глава. 

„Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работа ни е да провеждаме действия, за да се спазва законът", каза Гешев. 

***

Хазартни игри

"Време е криминалният преход да свърши. Половината ми живот е минал в този преход. Време е да кажем "Стига" и прокуратурата го прави. Ще го прави по отношение на всички лица, които нарушават закона. Докато съм главен прокурор прокуратурата ще свърши всичко, което не е направено“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Коментарът му дойде, след като на 29 януари рано сутринта органите на реда влязоха в офисите на "Нове Холдинг" на хазартния бос Васил Божков на ул. "Московска". Паралелно полиция нахлу в бившата резиденция в парк „Витоша“, обитавана от бизнесмена. Полицейско присъствие имаше и пред офис на "Национална лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“ в столицата. Прокурори и полиция пък задържаха показно председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев и още седем души. 

Пред ТОПНОВИНИ първоначално Божков заяви, че няма информация за причините за акциите. Бизнесменът коментира още, че българските власти не са го търсили за разпит, но изрази готовност да се върне у нас в рамките на няколко часа, ако се свържат с него по телефона.

Той беше обявен за международно издирванеПовдигнати му бяха седем обвинения - за организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство и за престъпление по служба. Заедно с него органите на реда обявиха за издирване и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария". 

Божков остана учуден от повдигнатите обвинения. "Toзи път са решили да ме премахнат", коментира той. 

Според прокуратурата, Божков е предлагал 10 000 лева на ден на служител на хазартната комисия, за да отнема лицензи на негови конкуренти. Парите обаче не били приемани. Освен него, бяха обвинени още четирима души, сред които и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който е задържан за 72 часа, а останалите се издирват. 

Междувременно депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов. Според тях лотарийните игри ще се организират само от държавата, а приходите ще се използват за развитието на спорта, както и ще бъдат спрени лицензите на частните фирми. Заради тези промени, които ще отнемат бизнеса му, преди акциите Васил Божков заплаши държавата със съд. Той предупреди и че ще се оттегли от финансирането на ПФК „Левски“, откъдето пък организираха спешна среща с премиера и протест, загрижени за бъдещето си.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов заяви, че реално не съществуват печеливши на големи награди от лотариите. Има и образувано досъдебно производство, според което капиталът на дружествата на Божков дори не бил достатъчен, за да се изплатят печалбите.

Разбра се и че от хазната липсват над половин милиард лева - колкото са коледните надбавки на пенсионерите за 10 години. Те са загубени от дължими, но невнесени такси, пропуснати от Комисията по хазарта. Вероятно държавата ще опита да си събере дължимото.

По време на продължилите два дни акции в офисите на Божков бяха иззети множество картини, както и 400 000 лева от казиноОколо 2000 от иззетите антики не са регистрирани. Тепърва предстои да бъде направена проверка, за да се установи тяхната автентичност. Те ще отидат в депата на НИМ и Националната художествена галерия, които са оборудвани с всичко необходимо за тяхното правилно съхранение.

Бизнесменът заяви, че е опасно да се върне в България. Не се укривал, а си стоял. Отправи и съвет към главния прокурор - да търси престъпници, като се огледа по-високо от Комисията по хазарта. Отрече и твърденията, че е оказвал влияние в Комисията по хазарта.

Късно вечерта в петък обаче - три дни след началото на акцията, обвинител номер 1 съобщи, че Божков е бил заловен с още едно лице на територията на Обединените арабски емирства. Кога ще бъде предаден на българските власти, зависи само от съдебната система на ОАЕ. 

***

Невидимият враг

Международна спешна ситуация заради смъртоносния коронавирус от Китай беше обявена тази седмица от Световната здравна организация (СЗО). Това не е вот на недоверие към Китай, а цели подобряване на международната координация при справяне с болестта, изтъкна шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Европейската комисия вече задейства механизъм за гражданска защита

Епидемията в Китай расте с бързи темпове. Над 9720 вече са потвърдените случая на заразяване с коронавируса, а 213 са починалите от него. Това е по-голям брой заразени отколкото прихваналите Тежкия остър респираторен синдром (SARS) в периода 2002-2003

Очаква се от Ухан - градът, станал огнище на новия коронавирус и който е поставен под карантина, да бъдат изведени редица европейски граждани. Сред тях ще са и българите, изявили желание да напуснат Ухан. Те са трима. Четвъртият е преценил, че няма нужда в момента да бъде изведен, и е заявил писмено, че предпочита да остане тамсъобщи външният министър Екатерина Захариева. 

Прибиращите се от Ухан българи ще бъдат настанени под карантина във ВМА, въпреки че се намират в добро здраве. Екип от военномедицински специалисти ще участва във връщането им с военен транспорт до България от Франция и Германия, тъй като те се прибират с френски и германски самолет.

Две българки, пристигнали у нас от Китай и Тайланд, вече са под наблюдение, но засега няма данни да са болни от коронавирус. "Страната ни предприема необходимите здравни мерки“, каза здравният министър Кирил Ананиев. На летището в София, както и на тези във Варна и Бургас, до една седмица ще бъдат поставени три нови термокамери за проверка на пътници, идващи в страната ни, като предпазна мярка срещу новия китайски вирус, съобщи още Ананиев.

"Виждаме, че епидемията ще нарасне лавинообразно впоследствие и може би ЕС трябва да отреагира по някакъв начин, защото нито една държава не е в състояние да направи това сама. Нужно е сериозно европейско решение", препоръча премиерът Борисов.

Страната ни стана една от първите държави, които вече са получили китове за диагностика на новия коронавирус. 

***

Оцеляващите

За четвърти път кабинетът на Бойко Борисов оцеля. БСП обвини управляващите, че са се провалили в политиките по околната среда и водите. Според социалистите властимащите носят пряката отговорност за водната криза в Перник, вноса на незаконен боклук и мръсния въздух.

„За“ гласуваха от БСП и ДПС, "Против" застанаха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и "Атака", от „Воля“ се въздържаха. Премиерът Бойко Борисов и този път не дойде в парламента. „Кой от БСП ще поеме отговорност за проваления вот на недоверие“, попитаха от ГЕРБ след гласуването.

И докато депутатите гласуваха, на улицата се бунтуваха с искане за оставка на правителството.

Пред парламента протестираха представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш срещу въвеждането на спорна наредба за касовите апарати. Демонстрантите затвориха за няколко часа и движението в района на "Орлов мост".

След протеста от Асоциацията на заведенията обявиха, че протестът им е бил яхнат политически, тъй като към протестиращите се присъединиха и от БСП, а лидерът Корнелия Нинова написа в профила си във "Фейсбук" "Истинският вот на недоверие се състоя извън парламента". 

Това беше второто шествие за седмицата срещу управлението на Борисов. В понеделник недоволни граждани се възпротивиха срещу мерките на държавата за справяне с водната криза. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ. Към ведомството летяха бутилки от минерална вода и кенчета. При сблъсъците пострадаха двама полицейски служители.

***

По пътя към еврото

Курсът на лева към еврото няма да се променя до влизането на страната ни в еврозоната, реши през седмицата парламентът. Докато България е в чакалнята финансовият министър и управителя на националната банка ще поддържат тази позиция. Европейската централна банка /ЕЦБ/ приветства новата разпоредба.

Темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс се появи, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ. Появиха се опасения, че други държави ще могат да искат промяна на курса ни.

Управителят на БНБ Димитър Радев беше категоричен: „Този курс няма да бъде променен. Решението дава всички политически гаранции, че промяна няма как да се случи“. "България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, заяви твърдо и финансовият министър Владислав Горанов.

"С правителството и БНБ полагаме всички усилия в края на април по възможност да влезем в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, няма да се поставяме под риск непрекъснато. Ще участваме във взимането на решения", коментира премиерът Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама