Утре евакуират трима българи от Китай

16:06, 31 яну 20 / Политика 25 3133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима българи са изявили желание да бъдат евакуирани от град Ухан, където се зароди епидемията от короновирус. Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева. По думите ѝ, българските власти са съдействали за извеждане на гражданите ни.

„Един от хората е с двойно гражданство, той ще бъде изведен от Ухан с германски самолет. Останалите двама ще бъдат евакуирани с френски самолети утре“, уточни вицепремиерът.

Екип от военномедицински специалисти ще участва в транспортирането с военен транспорт до България на нашите сънародници, намиращи се в Китай. Те ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия в стаи със специален достъп, съобщиха от ВМА.

Осигурени са – както за тях, така и за специалистите, които ще ги наблюдават, изолационни костюми, защитни маски и очила. Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период.

Информация за състоянието им ще бъде подавана своевременно на средствата за масова информация.

От днес лабораторията на ВМА разполага и с китовете за генетична диагностика на новия коронавирус 2019-nCoV.

Премиерът праща самолет за блокираните българи в Китай

На официално посещение в България е турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който също коментира темата с вируса и евакуацията на турски граждани. „В Китай има 34 турски граждани, които ще бъдат изведени от страната със самолет на военните. Отделно ние ще изведем от страната и чужди граждани на Азербайджан, Грузия и Албания - страни, които са поискали помощ от нас.

България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

И днес продължава евакуацията на чужденци от Китай заради короновируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама