Денят накратко - 31 януари

19:00, 31 яну 20 25 2846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как гръцки пенсионери попаднаха под прицела на български мошеници, що е ревизия на боклук, какво съдържа една пратка за милиони и още от последния ден на януари:

Γεια σας

Българска схема за телфонни измами на териотията на Гърция беше разбита. Прокуратурата повдигна обвинения на шестима души за „ало“ измами с гръцки пенсионери. Установен е ръководителят на групата, както и „мулетата“, които стояли в Гърция. Те са получавали парите и са ги прехвърляли чрез системи за бързо разплащане или лично ги транспортирали в България. Лицата имат нисък образователен ценз, карат луксозни автомобили и имат скъпи жилища, но нямат регистрирани доходи.  Групата е действала в Солун. Разследването е започнало от страна на гръцките властиДосъдебното производство е образувано през месец май 2019 г. срещу организирана престъпна група с цел телефонни измами. Членовете на групата се свързвали с възрастни граждани и се представяли за техни роднини, като им казвали, че са извършили катастрофа и са причинили смърт на албанско дете. Впоследствие с тях се е свързвал и мним полицейски служител, който искал парична сума, за да бъде избегнато наказателно преследване. От прокуратурата отчитат спад на този тип престъпления. За по-малко от година това е 4-тата разбита престъпна група за телефонни измами.

 

***

Не, благодаря! за боклука - имаме си

Контейнерите с боклук, складирани в Плевен, Батак и Варна ще бъде върнат обратно в Италия по решение на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Собственикът на плевенската фирма за отпадъци е задържан, защото не е съхранявал отпадъците според издаденото му разрешително. В Плевен са направени общо 5 проверки, 4 от тях след образуването на досъдебно производство. „Протколите, изпратени от Плевен към София, показват, че всичко е нормално“, посочи министърът. Дори отпадъците да не могат да се рециклират в Италия, както е планирано, ще бъдат третирани за сметка на дружествата, не на държавата. Работи се по законодателни промени за банкови гаранции за площадките с отпадъци. В екоминистерството ще се създаде и оперативен център, който да следи превоза на боклук. 

Междувременно стана ясно, че тонове боклук плуват в река Тунджа край ямболския кв. „Христо Ботев“. Жители на незаконно построени къщи от години изхвърлят отпадъците си около реката. От общината обещаха почистване и глоби. В продължение на километри по поречието на реката са изхвърлени огромни количества строителни, битови отпадъци и дори мебели. На места бунището достига височина 5 метра.

***

Пратка за милиони

От Националния исторически музей (НИМ) са получили прокурорско постановление и писмо от Министерството на културата да приемат колекцията на Божков. По процеса по опаковане и транспортиране на предметите са ангажирани 9 служители на музея. Античната колекция на Васил Божков се съхранява в сградата на фирмата му, която е и музей. Прокуратурата и полицията все още не са започнали процеса по изземване на античната колкеция от над 3000 предмета на Васил БожковПредседателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов изрази възмущението си от факта, че разследващите органи са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували. По-рано Божков постави под съмнение връзката между повдигнатите му обвинения и изземването на артефактите

Реставраторите на колекцията на Божков са притеснени дали артефактите ще бъдат опаковани и транспортирани спрямо изискванията, така че да не бъдат повредени. От НИМ обясниха, че не за първи път ще правят подобно пренасяне и имат опит в това.

Васил Божков се сдоби със седем обвинения и го издирват с международна заповед за арест. Издирват се и още трима негови бизнес партньори, за които се предполага, че са в чужбина. В последното си медийно изявление за неопределен период от време Васил Божков изрази разочарование и критика към действията на прокуратурата, като определи част от действията на органа за незаконни.

Министърът на културата Боил Банов също коментира темата с колекцията на бизнесмена, като сподели, че още от самото начало на акциите в офисите и дома на Божков спецслужбите работят в пряк контракт с експерти от министерството. От изявлението стана ясно, че около 2000 от предметите на Васил Божков не са регистрирани, защото бизнесменът е отказал да заплати дължимите по закон такси за идентификация. Тепърва предстои да бъде направена проверка на антиките, за да се установи тяхната автентичност. Както и да стане ясно колко и кои от предметите са лична собственост на Божков.   

***

Дневна дажба обвинения

След като бившият екоминистър Нено Димов беше обвинен за водната криза в Перник, спрямо него започна разследване и за второ престъпление – заради условията на концесията на ски зоната в Банско.  Специализираната прокуратура е отделила материали от делото за водната криза в гр. Перник, по което в качеството на обвиняем за умишлена безстопанственост е привлечен бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, се казва в съобщение на прокуратурата. Предметът на разследване по новообразуваното досъдебно производство са извършени действия по служба от бившия министър на околната среда и водите, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД. Документи, свързани с концесията, са били иззети в началото на януари при претърсвания в дома и офиса на бившия министър, по време на спецакцията по повод водната криза, когато Димов беше задържан. Преди две години прокуратурата констатира  нарушенията на концесионния договор в Националния парк "Пирин". Бе установено, че фирма "Юлен", която стопанисва ски зоната, е използвала 64% по-голяма площ от заложената в продължение на 17 години. По този повод бившият главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо на премиера Борисов, в което му препоръча договорът за ски зоната над Банско да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. 

***

Невидим враг

И днес продължава евакуацията на чужденци от Китай заради короновируса. Епидемията на коронавирус в Китай расте с бързи темпове. Над 9720 вече са потвърдените случая на заразяване с коронавируса, а 213 са починалите от него, обявиха китайските власти. Само часове преди Великобритания да излезе от Европейския съюз главният медицински директор на Англия Крис Уити съобщи, че двама английски пациенти от едно и също семейство са били позитивно тествани за коронавирусДва потвърдени случая на заразяване с коронавирус има и в Италия. Германските здравни власти съобщиха за пети случай на болестта. Болният е служител на фирмата в Бавария, където вече са установени предишните четири случая. В Русия също бяха потвърдени два случая на заразени хора с новия коронавирус. И двамата са граждани на Китай. Стана ясно и, че трима българи са изявили желание да бъдат евакуирани от град Ухан, където се зароди епидемията от короновирус. Екип от военномедицински специалисти ще участва в транспортирането с военен транспорт до България на нашите сънародници, намиращи се в Китай. Те ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия в стаи със специален достъп. 

***

Връщане на правата вяра след 80-годинишно затъмнение

Учебниците на Св. Синод по Религия – Християнство – Православие за 1-5 клас са успешно завършени и вчера бяха регистрирани в МОН. Това са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на XX век.

Учебниците са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас. В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство – Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство – Православие и по Вероучение, допълват от Патриаршията. 

***

Преди вратата да се затвори за Великобритания

След 47 години членство (от 1973 г.) Великобритания ще напусне официално Европейския съюз в 23 ч. (в полунощ централноевропейско време) и така ще стане първата страна членка, която ще каже сбогом на Съюза. След деня на Brexit Обединеното кралство влиза в 11-месечен преходен период, пълен с неизвестности. През това време британското правителство ще трябва да вземе цяла серия от трудни решения по широк кръг въпроси и "точно това на практика е Брекзит". До края на 2020 г. много от споразуменията между Великобритания и Европа ще продължат да се прилагат. Нещо повече - през този период Великобритания ще продължи да прилага и да бъде обвързана от всички закони на ЕС, но няма да има представители в политическите институции на ЕС: нито в Европейския парламент, нито в Европейския съвет, нито в управите на многобройните агенциите на Общността. За сметка на това Великобритания, която е вторият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща до края на преходния период. Външният министър Екатерина Захариева каза, че българите във Великобритания няма да усетят съществена промяна от 1 февруари 2020г.

Какво да правим след Brexit?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама