Проф. Близнашки: Абсолютен имунитет на президента няма

18:54, 02 фев 20 25 2407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията е доста поучителна, определени среди се опитват да създадат истерия около това. Категорично искам да заявя, че нещо като абсолютен имунитет, що се отнася до президента, в нашата Конституция няма. Това заяви в ефира на Нова телевизия преподавателят по конституцинно право и миинистър-председател в периода август-ноември 2014 г. проф. Георги Близнашки.

Бивш конституционен съдия: Няма данни за извършено престъпление от Радев

"В една република не може да има безотговорни фактори, всички поемат отговорност. В нашия случай с държавния глава, той не е освободен от отговорност, тъй като всички негови актове се преподписват от министър-председателя или съответния министър. Абсолютен имунитет са имали абсолютните владетели и от историята знаем как завършва животът им. Всички трябва да са готови да носят отговорност. Друг е въпросът за процедурите и за начина, по който това трябва да бъде осъществено. За това е много важно хората на върха на държавата да знаят, че носят отговорност", посочи Близнашки.

"Много съжалявам, че президентът с такава лекота направи тази крачка. Смятам, че прокуратурата действаше правилно и в обществен интерес", добави професорът.

Близнашки направи аналогия с процедурата по импийчмънт срещу Тръмп, която започна след като офицер даде показания, според които се накърнява обществения интерес. "Мнозина се опитват да осуетят решението на Конституционния съд, защото не знаят какво ще последва. Аз се надявам тази история да завърши по един легитимен начин. След като искаш светлината на прожекторите да бъде навсякъде, трябва да се научиш да поемаш отговорността. При тази сутиация, единственият начин да излезеш от ситуацията е да подадеш оставка. Ясно ми е, че това няма да се случи", заяви още проф. Близнашки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама