Родителски организации протестираха с искане за оставката на Деница Сачева

13:36, 05 фев 20 / Политика 25 2149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около двадесетина души от "Системата ни убива" и “Изправи се.бг" протестираха под прозорците на социалното министерство с искане за оставката на министър Деница Сачева. Протестиращите носеха черни знамена и плакати срещу министър Деница Сачева, предаде БНР. Те обявиха, че министърът не казва истината за Закона за социалната помощ и Закона за социалните услуги и поискаха нейната оставка.

Пускаха се записи от изказвания на министър Сачева пред медиите, с които тя обяснява, че Законът за социалните услуги не се отнася до отнемане на деца от техните родители, след което ораторите призоваваха да се скандира, че това е лъжа и отново да се иска нейната оставка, тъй като, обявиха те, в отложения с пет месеца закон пише, че той се отнася до всички деца в България.

Генка Шикерова: Дете не се взема ей така - нито в Норвегия, нито в България

От организаторите на протеста заявиха, че имат своите забележки към двата законопроекта и са ги дали на социалното министерство, както и че продължават да се надяват техните забележки да бъдат чути.

Социалният министър Деница Сачева коментира пред журналисти, че не разбира повода за организирания протест под надслов „Да изобличим лъжите на министър Сачева. "Говорят за лъжи, които са изречени, но нищо конкретно нямаше от това. Ако вие знаете нещо, ще се радвам да ми кажете. Говори се отново за Стратегията за детето, за която вече многократно сме казали, че няма. Спомена се и СЕТА, той по никакъв начин не засяга социалните услуги, говори се за Закона за личната помощ, така че не знам за какво са протестите“, каза Сачева.

Няма деца, които да се изпращат към Норвегия, противоречи на закона

По-рано в отговор на отправяните обвинения, че социалната система в България отнема деца от родителите им, Деница Сачева заяви, че те са безпочвени: "Българската социална политика не работи по разделянето на децата от семейството, напротив, около 1350 са децата, които са били в риск от изоставяне, тоест семействата им са искали да ги изоставят, а не държавата да ги вземе. И там държавата е работила за това децата да останат в семействата си, а около 350 са тези деца, които са били изведени с временни мерки за настаняване извън семейството и които са реинтегрирани обратно в семействата си, след като семействата са получили необходимата помощ в социални услуги или социално подпомагане", каза социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама