Обвиниха директора на горското във Велинград за незаконен дърводобив

14:41, 06 фев 20 25 3304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство „Алабак“ – Велинград Петър Комсийски, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транпортиране на дървен материал. Те обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина, съобщиха от прокуратурата.

Обвинените бяха задържани на 3 февруари при спецоперация на ГДБОП, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Над 10 задържани при спецакция в Горското стопанство във Велинград

Групата е действала поне от началото на 2019 г., като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е незаконно добиване на дървесина в труднодостъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лв. за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лв. за куб.м за широколистна. За целта били изготвяни списъци на желаещите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лв. за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лв. за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на Държавното горско стопанство.

На Петър Комсийски е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите. Като ръководител на групата е привлечен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.

На трима от обвинение, в т.ч. на директора на Държано горско стопанство „Алабак“ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Гаранция в пари в размер на 10 000 лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата. Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ErnestAtolf 16:19, 11 апр 23


Incredible many of amazing advice.
buying essay papers buy cheap essays

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама