Снегорините пробиват преспи до 2 метра, десетки села са без ток

18:22, 07 фев 20 25 3407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възстановено е движението по републиканската пътна мрежа в Област Разград, съобщиха от АПИ. Почти всички третокласни пътища са проходими при зимни условия след силния снеговалеж, навяванията и преспи, които на места са били над 2 метра.

Продължава обработката на пътните настилки и е ограничено преминаването на моторни превозни средства по три третокласни отсечки – път III-4902 от с. Побит камък до с. Острово, път III-206 от с. Студенец до с. Каменар и път III-4904 от кръстовището с общински път „Разград – Дянково“ до Северната индустриална зона на Разград.

Екипите на пътноподдържащите фирми работят и се очаква до края на деня да бъде пуснато движението и по тези участъци. 27 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътните настилки за осигуряване на пътуването при зимни условия.

Десетки населени места в страната са без ток, голяма част от тях и без вода. Зимните условия и проблеми с електрозахранването доведоха до принудителна ваканция за учениците в Ловеч, Троян и Тетевен. Не учат и в община Габрово, както и в Севлиевските села. Общо в близо 1500 училища в страната днес нямаше занятия.

Частично бедствено положение е обявено в с. Равногор и с. Розово, община Брацигово, Пазарджишко. Засегнати са още летовище „Розовски вриз" и летовище „Васил Петлешков".

Изненада: Сняг през зимата

Вече е възстановено движението на моторните превозни средства в прохода ,,Шипка''. Остава целогодишното ограничение за преминаване на тежкотоварните автомобили над 12 тона. По-рано екипите на пътноподдържащите фирми работеха за разчистването на прохода.

Троянският проход остава затворен, тъй като и в момента по билото вали сняг, има снегонавявания и преспи, а в следващите часове се очакват и нови валежи.

Спряно е преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т през „Котленски“, а „Превала“ е затворен за движение на превозни средства над 12 т, както и за ремаркета и полуремаркета. Без ограничение е движението през проходите „Република“, „Петрохан“, „Ришки“, „Айтоски“, „Предел“, „Приморски“ и „Рожен“. 

Военни помагат в областите Русе и Враца. От сутринта с автомобил с висока проходимост изтеглят закъсали автомобили и съдействат за отстраняване на проблеми в електропреносната мрежа в района на Две могили, съобщиха от Министерството на отбраната. 

В област Смолян движението на всички автомобили по републиканските пътища е с вериги. В общините Доспат, Борино и Девин е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, с ремаркета и полуремаркета. Ограничено остава движението на МПС над 3,5 т по второкласния път II-37 Батак – Доспат.

Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. От пътната агенция апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама