20 години от процеса срещу българските медици

10:30, 07 фев 20 25 2322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се навършват 20 години от началото на съдебния процес в Либия срещу българските медици, обвинени в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН в детската болница "Ал Фатех" в Бенгази.

На 6 май 2004 г. Наказателният съд в Бенгази осъжда петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, и палестинския лекар Ашраф на смърт чрез разстрел.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя най-тежкото наказание с доживотен затвор. След предявено искане на главния прокурор Борис Велчев за трансфер на медиците в България съгласно правната спогодба от 1984 г., на 24 юли 2007 г. те се завръщат в родината и са помилвани от президента Георги Първанов.

Журналистите Иво Тодоров и Миролюба Бенатова си спомнят играта по тънко въже с властта в страната, пропагандата и лъжите на тоталитарната либийска държава, ролята на различни фактори от международната политика и личния ангажимент на Сесилия Саркози.

"Тогава Кадафи беше всесилен и изглеждаше като победител, който постига всичко, което иска в една голяма игра, част от която бяха медицинските ни сестри. Историята му е поучителна за всеки, който мисли, че играта му няма да свърши", казва пред БНР Миролюба Бенатова, 20 години по-късно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама