Пътнически самолет едва не беше свален при кръстосан огън в Сирия

17:19, 07 фев 20 / Свят 25 1947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътнически самолет за малко не беше свален при израелско въздушно нападение по обекти в Сирия. Благодарение на бързите действия на диспечерите на летище Дамаск, машината е пренасочена на безопасно място.

Заради ударите на израелски изтребители по позиции в Дамаск на 6 февруари под обстрела на сирийската ПВО е можел да попадне пътнически самолет „Еърбъс 320” със 172-ма пътници на борда. Пилотите са успели да изведат самолета от засегнатата зона и да го приземят в руската база „Хмеймим”.

Авиокомпаниите от ЕС подновяват полетите над Ирак и Иран

Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков пред журналисти, предава bTV. В момента на атаката на израелските изтребители, пътническият самолет, изпълняващ полет от Техеран за Дамаск, се е подготвял за кацане. Той за малко не е попаднал „в зоната на смъртоносен зенитно-ракетен артилерийски огън”.

“Eдинствено благодарение на оперативните действия на диспечерите на летището в Дамаск и ефективната работа на автоматизираната система за управление на въздушния трафик пилотите са успели да изведат самолета от зоната на обстрел на сирийската противовъздушна отбрана и да го приземят благополучно на най-близкото резервно летище – в руската база „Хмейми””, подчерта генералът.

Според него, „провежданите от израелския генерален щаб въздушни операции с използването на пътнически самолети за прикритие или блокиране на ответни действия от страна на сирийската ПВО, се превръща в характерна черта на израелските ВВС”.

По думите на Конашенков, ВВС на Израел са нанесли внезапен удар по предградията на Дамаск след 2:00 ч. през нощта с четири изтребители F-16, без да навлизат в сирийското въздушно пространство. Израелските бойни самолети са изстреляли 8 ракети „въздух-земя”.

Сирийските военни са използвали активно комплексите за противовъздушна отбрана при отразяването на атаката. Говорителят подчерта, че редовните пътнически полети в Сирия се извършват на определена височина, които радиолокационните уреди на Израел засичат много добре. Не по-малко ясно се вижда и въздушната обстановка в района на летището в Дамаск. „Подобни операции на израелските стратези, за съжаление, подлагат на риск живота на стотици невинни граждани”, заяви генералът, цитиран от ТАСС. Армията на Израел е отказала да коментира този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама