Откриха следа от изчезналите туристи в Стара планина

20:10, 07 фев 20 25 4362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи. Той е намерен в "Параджика", където се предполага, че се намират изчезналите баща и син, съобщава Нова телевизия. 

Издирват баща и син, тръгнали към връх Ботев преди два дни

В този район мобилните оператори засякоха по клетките телефоните им. Въпреки че акцията по издирването беше по-мащабна, в нея се включиха 50 спасители, доброволци и 3 следови кучета, тя не даде резултат. Преди минути спасителите се върнаха в Калофер.

Още по тъмно, планинските спасители тръгнаха от три различни места да обхождат местността Параджика. Теренът е пресечен и недоспътен за високопроходима техника. "Преспите, навяванията, понеже е много силен вятърът и това затруднява ходенето и търсенето", каза Георги Гугушев от Планинската спасителна служба.

Съпругата и близки на изчезналите туристи пристигнаха в Калофер. С огромно притеснение цял ден очакваха новини. "Ходили са до върха и навръщане вече някъде се губят. Времето тогава се е влошило. Излязъл е силен вятър, сняг. Навръщане от върха са вървели заедно с някакава друга група, но просто са изоставали и тези хора са си тръгнали, защото са бързали да се прибират", каза още Петър Гичев, роднина на изчезналите.

Продължава издирването на баща и син, изчезнали в Стара планина

Майката за последно се чула със сина си в сряда следобед. "Не са били добре екипирани и са били с маратонки, което е изключително тежко за снега и виелицата, която беше предишните два дни", заяви Донка Радулова от ТД "Хайдут" - Калофер.

В района на Параджика, където се губят следите на бащата и сина, по обед спасителите успяха да пробият път през гористата местност и да стигнат до заслон “Бункера“, в който предполагаха, че може да са се скрили. Очакванията им се оказаха напразни, но издирването продължава.

"Снощи лично господин премиерът, г-н Борисов се обади и каза, че каквото е необходимо е готов да съдейства с техника и хора, но няма нужда да не се рискува животът на други хора", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Въпреки че с всеки изминал час шансовете намалят, близките не губят надежда. "Да се надяваме, че днес ще успеят да ги намерят. Можем да се молим само на Господ да ни помага", добави Петър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама