Искат постоянен арест за седем от обвинените в корупция от „Калотина“

20:03, 08 фев 20 25 2968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража" за седем от обвинените в корупция митничари и гранични полицаи от ГКПП "Калотина".

Цяла смяна митничари задържани на „Калотина“

При операцията на МВР и Спецпрокуратурата на "Калотина" в четвъртък, бяха арестувани близо 30 служители на митницата и на граничната полиция. Разследването започнало след подадени сигнали във вътрешното министерство предимно от турски и сръбски граждани за искани от тях подкупи при преминаването на граничния пункт.

Адвокатът на един от седемте митничари заяви пред журналисти, че обвинението е доста общо. "Когато става дума за организирана престъпна група почти винаги обвиненията са такива", коментира той.  

Коментарът адвокатът направи по повод искането на Специализираната прокуратура началникът на митническия пункт, който е бил ръководител на организираната престъпна група, четиримата началници на смяна и митническите инспектори от ГКПП „Калотина“, които са били участници в тази група, за които се смята, че са ядрото на група, да останат за постоянно в ареста.

„Основният въпрос в случая е дали има достатъчно доказателства, че конкретно тези лица са получавали суми по неправомерен начин, както се твърди в самото постановление за привличане като обвиняеми. На този етап не ми изглежда никак убедително това, което прокуратурата представя“, заяви той и добави, че е най-важно какво ще се случи в края на делото в съдебна фаза.

На „Калотина“ искали такса „почерпка“

Той обясни, че шест от задържаните са на такова ниво, което не предполага контакт на трасето, където се получават тези пари.

„За да могат те да бъдат обвинявани трябва да се установи връзката между онези митничари, които са на трасето и тези, които са в административната сграда. Тази връзка не е установена“, каза той и добави, че в нито едни свидетелски показания не се споменава за такава връзка.

В зала обвиняемите поискаха съдът да им постанови по-леки мерки, а адвокатите им внесоха доказателствени искания, от които стана ясно, че част от задържаните имат здравословни проблеми, други се грижат за болен родител, трети за непълнолетни деца, а един от тях е носител на редица награди, една от които е свързана с борбата срещу наркотрафика.

Очаква се късно тази вечер съдът да се произнесе по мерките на задържаните митничари на „Калотина“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама