Църквата почита Свети мъченик Георги Софийски Нови

06:30, 11 фев 20 25 2105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православната църква отбелязва Свети мъченик Георги Софийски Нови (Кратовски), Свети Свещеномъченик Власий и епископ Севастийски. 

Св. Георги Софийски Нови е роден през 1497 г. в Кратово, Македония. Родителите му Димитър и Сара починали рано. Останал от малък без баща, той е принуден да отиде в София, за да избегне насилственото потурчване в малкия град. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го помохамеданчат, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост и изключителна мъдрост.

В ротондата „Св. Георги“ (във вътрешния двор на Президентството в столицата) на този ден се извършва тържествено богослужение в негова памет.

Независимо от това не успява да избегне гнева на друговерците. Те го повеждат към градската стъгда (площад), където запалват голям огън и го хвърлят в него с вързани ръце. Когато връзките изгарят и ръцете му се освобождават, той започнал да се кръсти и да се моли. В този момент, един турчин го ударил с голямо дърво по главата и го повалил мъртъв в пламъците. Въпреки това тялото му не изгоряло. През нощта християни тайно занесли тялото на мъченика в черквата „Св. Марина” и тържествено го погребали. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама